De zeven sleutels - Tom Rijpert


De zeven sleutels
van debutant Tom Rijpert is een fantasieverhaal dat als tweeluik is verschenen. Boek 1 heeft als ondertitel Het pad van de Roverkoning en boek 2 Voorbij de val. Eigenlijk is het één boek, want boek 1 eindigt abrupt midden in het verhaal, dat in boek 2 zonder verdere inleiding weer wordt opgepakt.
Het verhaal begint als een raamvertelling. Twee kinderen vragen de waard van een herberg om een verhaal. De waard waarschuwt dat het een spannend verhaal zal zijn met spoken en monsters en nog veel verschrikkelijker figuren dan dat. Natuurlijk deinzen de kinderen daar niet voor terug en zo begint het verhaal dat speelt ‘in een tijd en wereld ver voorbij die van ons.’
Een dwerg met de naam Kobold brengt op slinkse wijze een divers gezelschap samen voor zijn queeste: de schat van de Roverkoning vinden. Het gezelschap bestaat uit een potige zakkenroller, een oude spinster met een bijzondere gave, een koorddanseres zonder naam, een blinde welbespraakte vos, een verliefde jongen en een meisje met sproetjes die zichzelf de koerier noemt. Alle reisgenoten hebben hun eigen verhaal en een aantal van hen weet meer dan Kobold denkt. Ze gaan allemaal met hem mee op zoek naar de zeven poorten die de Roverkoning tussen hen en zijn fameuze schatten heeft opgeworpen. Voor iedere poort moet een sleutel worden gevonden en dan nog is het niet zeker of er doorgang verleend wordt. Tijdens de tocht zijn er vele gevaren waarin moed, vertrouwen en vriendschap getest worden.

Tom Rijpert is een uitstekende verteller. De opbouw van het verhaal zit erg knap in elkaar. Hij gebruikt soepel verschillende verteltechnieken, zoals flashbacks, wisselen van perspectief en vooruitwijzingen en spint zo een web waarvan de lezer steeds meer de samenhang gaat zien. Daarnaast is de tocht zelf erg spannend en gunt Rijpert de lezer weinig rust. Het verhaal heeft vaart en zakt nergens in. De wereld die Rijpert schept weet hij in weinig goedgekozen woorden neer te zetten en daarbij maakt het niet uit of het gezelschap zich een ijsgrot bevindt of in een zonnige bloemrijke tuin.
Het verhaal heeft een aantal vertrouwde elementen die vaak hun oorsprong hebben in oude mythen en sagen. Er is ook geen garantie dat iedereen het overleeft. De personages die de schrijver opvoert zijn intrigerend en komen echt tot leven. Gedurende het avontuur komt de lezer over de meeste van hen meer te weten en maken de reisgenoten ook een ontwikkeling door.
Als de lezer bij de laatste bladzijden komt wordt hij er weer aan herinnerd dat het verhaal een raamvertelling is. Dan wordt duidelijk wie het verhaal vertelt en wie de toehoorders zijn en worden nog wat draadjes afgehecht zodat de lezer het boek voldaan kan sluiten. Toch is nog niet alles verteld en daarmee heeft de lezer het heerlijke vooruitzicht wellicht nog een keer te mogen dwalen in Rijperts fantasiewereld.

De zeven sleutels is een uitstekend geschreven en spannend avonturenverhaal, waarin goed en kwaad en alles wat daar tussen in zit een rol speelt. Een geweldig debuut!

De zeven sleutels boek 1 en boek 2
Tom Rijpert
Pelckmans, 2023