Prentenboeken voor de kerst


Het kerstlampje dat niet brandde is een kerstverhaal met een warme boodschap. Als het verhaal begint is het bijna tijd ‘meneer dennenboom’ weer te laten stralen. De kerstlampjes wiebelen opgewonden in hun doos en ook de kerstversieringen kunnen niet wachten tot het zover is. Als het eindelijk tijd is vinden de lampjes hand in hand hun weg tussen de dennennaalden en als ook het laatste lampje een mooi plekje heeft gevonden mogen ze hun lichtjes laten schijnen. De schrik is groot als er één lampje niet brandt. Wat kan er aan de hand zijn? De kerstversieringen gaan op onderzoek uit en uiteindelijk weten ze gezamenlijk het lampje weer aan de praat te krijgen. Net op tijd, de kerstman is al onderweg.
Het kerstlampje dat niet brandde is een lief verhaal over een kerstlampje vol grote verwachtingen die niet uit lijken te komen. Het komt goed omdat hij van alle kanten hulp krijgt en zo lukt het toch met een gezamenlijke inspanning licht te brengen in donkere dagen.
De tekeningen Madelon Koelinga zijn toegankelijk en benadrukken de sfeer. De kleuren zijn warm en iedereen kijkt vriendelijk: de kerstversieringen, de lampjes, de boom, de klok in de huiskamer en zelfs de sneeuwman die van buiten naar binnen kijkt.
 

Het kerstlampje dat niet brandde
Susan Wallenburg met illustraties van Madelon Koelinga
Clavis, 2023Boer Boris, Berend en Sam maken een sneeuwpop en hij krijgt de naam Bob. Als het gaat dooien moeten ze snel een plan verzinnen om Bob te redden. Ze reizen zo snel mogelijk naar Heereveen (‘Snel, elke seconde telt: de sneeuwpop smelt! De sneeuwpop smelt!).’ Bob vindt een plekje op de schaatsbaan van Thialf, maar ideaal is die oplossing niet. Er is een betere plek voor Bob, een plek in de buurt van de kerstman.
Dit winterse Boer Borisverhaal heeft de vertrouwde kenmerken: een rijmende tekst en illustraties vol leuke details, waaronder verwijzingen naar eerdere verhalen over Boer Boris en zijn familie (en ook Jubelientje en haar oma komen voorbij). De speelse combinatie tussen realiteit en fantasie is ook in dit boek een sterk punt. Zo wordt de oplossing voor een smeltende sneeuwpop natuurlijk gezocht in koude oorden en is het best te begrijpen dat een sneeuwpop op een ijsbaan voor problemen zorgt. Daarnaast is het in de wereld van Boer Boris heel normaal dat de boerderijdieren altijd meereizen en bijvoorbeeld ook graag een rondje schaatsen als de kans krijgen. Ook blijft het leuk dat Boer Boris zoveel spannende voertuigen heeft waarmee hij zich kan verplaatsen, daar zullen veel kinderen van genieten.
Overigens is er nog een Boer Boris boek om voor te lezen rond Kerstmis, het prachtige Kerstmis met Boer Boris.
 

Boer Boris en de sneeuwpop
Ted van Lieshout met illustraties van Philip Hopman
Gottmer, 2023Klaas de kat is nog nauwelijks bekomen van zijn avonturen met Sinterklaas als er alweer iets vreemds gebeurt. Zijn vriendjes Mila en Max zette een boom op de plek waar zijn mand hoort te staan en ze hangen ze ook nog ballen in waar hij niet aan mag komen. Als Klaas een warm plekje zoekt wordt hij overal weggestuurd. Klaas voelt zich niet langer welkom en besluit weg te lopen. Buiten gebeuren echter dingen die hij niet verwacht. Hij schrikt van een groot, wit, bol monster en hij komt per ongeluk in de slee van de Kerstman terecht. Als hij weer met zijn pootjes op de grond staat is hij hopeloos verdwaald. Gelukkig krijgt Klaas hulp om weer veilig thuis te komen, waar hij meer dan welkom is.
Ook dit tweede prentenboek over Klaas is echt een voorleesboek, het heeft een vrij lange tekst. De ondersteunende illustraties zijn warm en er is heel veel op te zien en te ontdekken, bijvoorbeeld dat de Kerstman nooit ver weg is en ook de drie koningen zijn voor de oplettende kijker even te zien. De zwarte kat die we nog kennen van het sinterklaasavontuur speelt ook weer een rol.
Klaas de kat verdwaalt met kerst is een sfeervol prentenboek dat extra leuk is voor kattenliefhebbers.
 

Klaas de kat verdwaalt met kerst
Barend Last & Anouk Overman met illustraties van Géwout Esselink
De Vier Windstreken, 2022