Saar en Bram op zoek naar de Ster - Govert Schilling


Saar en Bram zijn twee nieuwsgierige schaapjes. Ze vragen zich bijvoorbeeld af waar de zon naartoe gaat als het nacht wordt en wat sterren zijn. Als opa David hen het verhaal over de geboorte van een baby’tje in een stal in Bethlehem vertelt en hoe een ster drie rijke mannen naar die stal leidde zijn Bram en Saar onder de indruk. ’Is het echt gebeurd?’ ‘Misschien wel, maar niemand weet het zeker’ antwoordt opa.
Als Saar ‘s nachts wakker wordt maakt ze ook Bram wakker en stelt ze voor om op zoek te gaan naar de Ster uit het verhaal van opa David.

Govert Schilling, die regelmatig over sterrenkunde en ruimtevaart schrijft voor een breed publiek, brengt in dit boek elementen van het kerstverhaal samen met wetenswaardigheden over sterren. Zo willen Saar en Bram weten of die bijzondere ster echt bestaat. Tijdens hun tocht door de nacht op zoek naar antwoorden komen ze drie dieren tegen: Casper het konijn, Balthazar de buizerd en Melchior de muis. Alle drie hebben ze een eigen theorie over de bijzondere ster. Maar wat moeten de schaapjes nu geloven? In ieder geval is er een ster die hen de weg terug naar huis wijst.
Het boek is echt een voorleesboek. Het heeft een vrij lange tekst, die goed rekening houdt met jonge lezers. Ingewikkelde zaken worden eenvoudig uitgelegd, bijvoorbeeld wat een supernova is of een komeet. De drie ‘wijze dieren’ geven naast informatie ook voorleesplezier, vooral Balthazar met zijn deftige taalgebruik. Het traditionele kerstverhaal speelt een rol op de achtergrond en de namen van de personages zijn duidelijk verwijzingen naar het Bijbelse verhaal.

Het boek ziet er aantrekkelijk uit door de illustraties van Jeska Verstegen. Ze laat de schapen en de andere dieren uit het verhaal zien en ze geeft het verhaal veel sfeer door haar fraaie kleurgebruik. De warme tinten en haar spel met licht en donker geven het boek precies wat een kerstboek nodig heeft.

Voor de nieuwsgierige lezers die meer willen weten over de Ster van Bethlehem schreef Schilling een nawoord. Voor kleuters geen eenvoudige tekst met zijn verwijzingen naar kunstenaars en wetenschappers, maar met wat uitleg van de voorlezer zeker interessant.

Saar en Bram op zoek naar de Ster
Govert Schilling met illustraties van Jeska Verstegen
Luitingh-Sijthoff, 2023

© Jeska Verstegen