De bril van Beer - Leo Timmers


De Vlaamse illustrator en auteur Leo Timmers staat altijd garant een fijn prentenboek. Zijn illustraties zijn kleurig en er is meer op te zien dan je in eerste instantie denkt. Zijn verhalen zijn eenvoudig en daardoor voor jonge lezers goed te volgen. De bril van Beer vormt hier geen uitzondering op.
Het eenvoudige en beproefde verhaal begint bij Beer die zijn bril niet kan vinden (die natuurlijk boven op zijn hoofd staat). Beer denkt dat hij zijn bril bij giraf heeft laten liggen, die gelukkig niet zo ver weg woont. Beer loopt naar zijn vriend en ziet onderweg dieren die hij nog nooit eerder zag: een hert, een krokodil, een olifant en een flamingo. Even denkt Beer zelfs een slang te zien. Eenmaal bij Giraf staat de bril al snel weer op de juiste plek.
Als Giraf de verhalen van Beer hoort wil hij die nieuwe dieren ook graag zien, maar het enige dat ze kunnen vinden zijn een boom, een struik, een grote grijze steen en een bloem.

Dit verhaal wordt voor een belangrijk deel door de illustraties verteld. Timmers laat de kinderen kijken door de ogen van Beer, zowel in de tekst als in het beeld. Zo komt de kijker/lezer er al snel achter dat de wereld er voor Beer heel anders uitziet omdat hij zijn bril niet op heeft. Timmers speelt hiermee een leuk spel en op zo’n manier dat ook jonge kinderen kunnen begrijpen wat er aan de hand is. Het verhaal heeft een verrassend einde waarbij de lezer wellicht hetzelfde ziet als Beer.
Om het voorleesplezier compleet te maken is er bij de eerste druk van het boek een kartonnen bril bijgevoegd.

De bril van Beer
Leo Timmers
Querido, 2023

© Leo Timmers