De Titanic en het raadsel van de Grote Omar - Marlene Rebel & Lucinda Vos


Het auteursduo Marlene Rebel en Lucinda Vos (ook bekend onder de naam de rebelse vos) schrijft historische jeugdboeken. De Titanic en het raadsel van de Grote Omar is hun derde boek. Het verhaal speelt zich af op de legendarische Titanic, het schip ‘dat niet kon zinken’ en dat toch deed in de nacht van 14 op 15 april 1912, waarbij1500 mensen om het leven kwamen. Toch domineert de aankomende ramp niet, dat gaat pas een rol spelen als er al driekwart van het verhaal opzit.

Het verhaal wordt afwisselend door twaalfjarige Tom en eveneens twaalfjarige Cilia verteld. Tom weet als verstekeling aan boord te komen. Hij wil niet in Southampton achterblijven bij een akelige tante, maar met zijn vader mee die in de keuken van de Titanic werkt. Via zijn vader krijgt Tom de verantwoordelijkheid voor de kennel waar hij voor de honden zorgt van de passagiers die in de eerste klas verblijven.
Cilia is met haar ouders aan boord, rijke mensen die eerste klas reizen. Celia is verknocht aan haar pup Toto en ontsteld dat het dier niet bij haar in de hut mag blijven. Ze grijpt elke gelegenheid aan om Toto te kunnen zien en dat is niet makkelijk voor een jonge dame die niet zomaar over het schip mag dwalen en bovendien een oogziekte heeft die haar zicht belemmert.
Tom en Cilia ontmoeten elkaar en aanvankelijk verloopt dat niet erg goed. Ze groeien echter naar elkaar toe, al blijven de standsverschillen altijd een rol spelen. Tom verbaast zich over de rijkdom van de eerste klas passagiers. Als hem ter ore komt dat Cilia’s vader een kostbaar voorwerp in zijn hut verborgen houdt maakt hij een plan.

De schrijfsters hebben zich duidelijk verdiept in het leven aan boord van de Titanic en hebben dat op een fijne manier in hun verhaal verwerkt. Zo komen we erachter wat met name de eerste klas passagiers deden aan boord, zoals uitgebreid dineren, sporten in een gymzaal of zich terugtrokken in de schrijfruimte om een brief te schrijven. Het verhaal is echter meer dan een kijkje op het rampschip, het draait vooral om Tom en Cilia en wat zij denken en doen. Daarin speelt hun familie een belangrijke rol. Tom wil graag zijn vader gunstig stemmen en Cilia heeft het moeilijk met haar moeder die zelfs de naam van haar geliefde hondje maar niet kan onthouden. Met haar vader kan ze het goed vinden, hij begrijpt ‘zijn prinsesje ’een stuk beter.

Het raadsel waar de titel van het boek naar verwijst voert in het verhaal niet de boventoon, het verhaal draait vooral om het doen en laten van Tom en Cilia en het hondje dat hen aan elkaar verbindt. Wel voedt de waarschijnlijke aanwezigheid van een kostbaar object het wantrouwen van de lezer naar de motieven van sommige passagiers: zijn zij wel wie ze zeggen te zijn, of zijn het dieven op zoek naar buit?
Natuurlijk neemt het verhaal een dramatische wending als de ijsschots geraakt wordt. Het wordt spannend en naar waarheid beschreven, zonder extra dramatisch uit te pakken.
Het boek heeft een uitgebreid nawoord met de titel Is het echt zo gegaan? Daarin staan ook foto’s. Op de schutbladen is een plattegrond van de Titanic te zien en tekeningen van het interieur.

De Titanic en het raadsel van de Grote Omar is een avonturenverhaal dat zich afspeelt onder de schaduw van een ramp waarvan de lezer weet dat die zal komen. Historische details zijn mooi in het vlot geschreven verhaal verwerkt.

De Titanic en het raadsel van de Grote Omar
Marlene Rebel en Lucinda Vos met illustraties van Sophie Pluim
Volt, 2023