Een toren van tijgers - Lizette de Koning


Lizette de Koning schrijft kinderboeken in verschillende genres en voor verschillende leeftijden. Als dichter is ze minder bekend, al verschenen er hier en daar wel gedichten van haar hand. Een toren van tijgers is haar eerste gedichtenbundel. In het boek staan 26 gedichten waar dieren een rol in spelen.
In het openingsgedicht neemt een groep beren het woord en ze hebben een dringende vraag:
Hee hallo, ja jij daar,/ is de wekker al gegaan?/ Wij hebben met zijn allen/ net een winterslaap gedaan.// En nu zijn we dus bang/dat we de lente zijn vergeten./ We hoopten dat jij daar misschien/ meer over zou weten.// (…) 
Het perspectief ligt niet altijd bij een dier, in het gedicht Sssst bijvoorbeeld, neemt een onzichtbare verteller het woord. Deze vertrouwt de lezer toe dat Blub alles mag weten: ‘ (…) mijn allerliefste goudvis /mag alles van mij horen./ Hij vertelt echt nooit iets door./ Nou ja,/ hij heeft dan ook geen oren. //
Grappig is het gedicht over jarige egeltjes dat eindigt met een waarschuwing: ‘Je zoen goed mikken!/ Jarige egels kúnnen prikken’. Leuk zijn ook de gedichten waarin het spelen met taal de boventoon voert, bijvoorbeeld in het gedicht Ideetjes voor mijn nieuwe naam waarin de Pissebed te kennen geeft dat het liever een andere naam wil, bijvoorbeeld ‘Vlijtig-diertje-maar-geen-miertje./ Een-rug-met-heel-veel-streepjes-diertje./ Een mini-mini-worm-in- een- korset…// Veel leuker toch? /Dan pissebed?

Het boek is prachtig geïllustreerd door de Britse illustrator Gareth Lucas. In het mooi vormgegeven boek krijgen de illustraties alle ruimte. Het kleurgebruik is prachtig en speels. In Lucas’ wereld is het groen van de kikker niet gewoon groen en is een jarige egel feestelijk roze. De meeste dieren zijn echter in hun normale kleuren afgebeeld, maar nooit in egale kleurvlakken. Als het gedicht daarom vragen zijn ook de gezichtsuitdrukking sprekend, bijvoorbeeld bij de groepsfoto van de familie Vos waar het ‘even lachen’ erbij ingeschoten is door de strijd om het beste plekje.

Een toren van tijgers is een bundel met vrolijke dierengedichten. De Konings poëzie heeft een fijn ritme en de onderwerpen sluiten goed aan bij de belevingswereld van jonge kinderen. Dit is echt een boek om kinderen vroeg te laten kennismaken met het plezier dat een goedgeschreven gedicht geeft.

Een toren van tijgers
Lizette de Koning met illustraties van Gareth Lucas
Ploegsma, 2023
© Gareth Lucas