Opzij voor Pietje Prinses! - Mirjam Mous


Mirjam Mous is al jarenlang een geliefd kinderboekenschrijfster. Ze schrijft voor verschillende leeftijden. In november 2023 kreeg zij een Gouden Boek voor Boy 7, omdat er 75.000 exemplaren van verkocht zijn. De boeken over Pietje Prinses zijn voor een jonger publiek en Mous schreef ze tussen 2004 en 2006. De drie boeken zijn nu opnieuw uitgegeven in een boek met de titel Opzij voor Pietje Prinses!

Pietje Prinses woont met haar ouders, de koning en koningin, en haar grote zus Priscilla in een kasteel. Pietje, die eigenlijk Petronella heet, is een stoere meid die van avontuur houdt, graag timmert of lekker hard met haar skateboard of stepje vooruit wil. Heel anders dan haar zus, die meer prinsessenkwaliteiten heeft. Dat komt goed uit als er een verkiezing wordt uitgeschreven wie de beste prinses van het land is. Natuurlijk gaat Priscilla meedoen en de koningin staat erop dat ook Pietje van de partij is. De deelnemende prinsessen verzamelen zich in het Spiegelpaleis op de Heksenheuvel en horen daar dat ze zeven opdrachten krijgen. Het zijn opdrachten waarin kikkers, een gouden bal en een spiegeltje aan de wand een rol spelen. Er wordt echter vals gespeeld en laat het dan maar aan Pietje over om dat recht te zetten.
In het tweede boek wordt Pietje voor straf naar de zolderkamer gestuurd en daar vindt ze een geheimzinnige koffer. Ze krijgt Priscilla zo gek om samen met haar dat ding verder te onderzoeken en voor de prinsessen doorhebben wat er gebeurt vliegen ze in de koffer naar onbekende bestemming. Als ze eenmaal geland zijn durven ze niet opnieuw in de koffer te stappen en dus gaan de meisjes lopend, met de koffer, op zoek naar hun paleis. Het wordt een avontuurlijke tocht die niet zonder gevaar is. De prinsessen vallen zelfs in handen van de Sprookjes Opruimingsdienst.
In het derde boek dat in de bundel is opgenomen gaat Pietje met haar familie op bezoek bij sultan Moesafar in de stad Duizend-en-een-nacht. Tijdens de reis naar de stad ontmoeten de prinsessen Sergio, een student oude talen waarvoor Priscilla als een blok valt.
In het paleis van de sultan vindt Pietje een schatkaart. Ze vraagt Sergio om hulp om de kaart te ontcijferen en samen met Sergio en Priscilla gaat ze op zoek naar de schat. Er volgt een Indiana Jonesachtig avontuur met doolhoven, slangen, krokodillen, instortende tunnels, raadsels en ander gevaar. Echt een avontuur voor Pietje Prinses.

De verhalen over prinses Pietje zijn spannend en ook grappig. Mous speelt met de sprookjesclichés en de verhalen zijn dan ook het leukst voor kinderen die de gangbare sprookjes kennen. In de verhalen duiken regelmatig bekende sprookjesfiguren op die dan vaak een kant van hun persoonlijkheid laten zien die we nog niet kenden. In deze sprookjeswereld plaatst Mous een pittige prinses waarmee zowel jongens als meisjes zich kunnen identificeren. Ze is stoer, soms ook roekeloos, fair en eigenwijs. Heerlijke eigenschappen voor een hoofdpersonage.
Marja Meijer illustreerde de verhalen met zwart-wittekeningen. Meijer is een veelgevraagd illustrator voor kinderboeken, zij maakte onder andere tekeningen bij het werk van Jacques Vriens, Janneke Schotveld en Corien Oranje. In Opzij voor Pietje Prinses! laat ze scenes uit het verhaal zien, waarbij natuurlijk typische sprookjeskenmerken terugkomen zoals een heksenhoed of een kroontje. De illustraties spiegelen de emoties en ze zijn vaak ook grappig.

Opzij voor Pietje Prinses!
Mirjam Mous met illustraties van Marja Meijer
Van Holkema & Warendorf, 2023