Groenwoud- De wereld achter de deur - Pari Thomson


In oktober 2023 kreeg Groenwoud, De wereld achter de deur, de Max Junior Vleermuisprijs. Deze prijs wordt toegekend door de Stichting Nederlands Thrillerfestival in samenwerking met omroep Max en bekroont ‘het beste spannende kinderboek’ voor kinderen in groep 7 en 8. Het is geen prestigieuze bekroning, maar het maakte mij wel nieuwsgierig naar dit boek van de Britse schrijfster Pari Thomson.
 
Het verhaal gaat over de elfjarige Daisy die met haar moeder over de hele wereld reist. Haar moeder is journalist en haar vader is overleden. Als Daisy’s moeder naar het Amazonegebied gaat voor een verhaal vindt ze het te gevaarlijk om Daisy mee te nemen. Zij zal daarom een aantal weken op een kostschool in Londen doorbrengen. Als haar moeder afscheid neemt krijgt Daisy een bijzonder voorwerp, een glazen presse-papier met een volmaakte paardenbloem daarin en de belofte dat dit voorwerp haar hulp zal bieden mocht dat nodig zijn. Die hulp zal ze vinden in de botanische tuin Kew Gardens in Londen.
De kostschool is een vreselijke plek. Daisy’s enige troost is het katje dat zich tussen haar spullen verstopt heeft. Ze noemt het diertje Napoleon en houdt hem verborgen. Als Daisy hoort dat haar moeder vermist is in het Amazonegebied loopt ze weg. Met hulp van Napoleon en het vreemde voorwerp dat ze van haar moeder kreeg vindt Daisy een geheime doorgang naar Mallowmarch, een enclave van de verborgen wereld Groenwoud. In Groenwoud wonen en werken de Botanisten, mensen die beschikken over ‘groene magie’. De Botanisten zorgen voor de planten binnen hun wereld en die daarbuiten. Daisy komt er al snel achter dat er meer Botanisten zijn verdwenen in het Amazonegebied. Samen met nieuwe vrienden probeert ze erachter te komen wat er aan de hand is.

Groenwoud is een avonturenverhaal met een hedendaags tintje omdat de bedreigde natuur een belangrijk thema in het verhaal is. Daarnaast speelt magie een grote rol, waarin vooral planten en bomen (en alles wat daartussen zit) centraal staat. In de geheime wereld van Groenwoud is deze magie leidend en samen met de onwetende Daisy leert de lezer deze samenleving kennen. Onmiskenbaar zijn er vergelijkingen te maken met de wereld van Harry Potter, maar Thomson is origineel genoeg om dit voor lief te nemen.
In het verhaal klinkt de liefde voor de natuur duidelijk door, evenals de noodzaak deze te beschermen. Toch krijgt de lezer geen moralistische drammerij voor de kiezen, het boek is in de eerste plaats een spannend verhaal. Het is ook een verhaal over vriendschap en familiebanden. Zo speelt de vraag hoeveel je van je vrienden mag vragen en natuurlijk mist Daisy haar moeder en zou ze ook dolgraag meer over haar vader willen weten.
Het tamelijk dikke boek (bijna 400 bladzijden) is aantrekken uitgegeven met zwart-wittekeningen van Elisa Paganelli. Naast paginavullende illustraties die scenes uit het verhaal laten zien dwarrelen er ook boomblaadjes rond de paginanummers en opent ieder hoofdstuk met een ornament. Op de schutbladen staat een kleurrijke kaart van de enclave Mallowmarch.

Dit is het eerste boek in de serie Groenwoud en het heeft een bevredigd einde, al is het verhaal nog niet helemaal verteld. Het tweede deel wordt in Engeland in de zomer van 2024 verwacht en heeft als titel The city beyond the sea.

Groenwoud De wereld achter de deur
Pari Thomson, vertaald door Mireille Vroege en met illustraties van Elisa Paganelli
Luitingh-Sijthoff, 2023


© Elisa Paganelli