Net goed! - Tjibbe Veldkamp


Tjibbe Veldkamp schrijft kinderboeken voor alle leeftijden, waaronder verschillende succesvolle prentenboeken. Hij kreeg daarvoor al diverse prijzen, waaronder drie keer een Zilveren Griffel. Zijn nieuwe prentenboek gaat over monsters. Een geliefd onderwerp bij kleuters, al zijn er ook kinderen die bang zijn voor monsters. Voor beide groepen is dit prentenboek geschikt.
Op het schutblad zien we de monsters uit het verhaal hun opwachting maken. Drie grote exemplaren en drie kleintjes. De drie grote monsters zijn woest ‘met smerige smoelen en een slecht humeur’ en ze willen ‘plagen en pakken’ Als er dan drie kleine monstertjes langskomen zijn die de pineut. Ze worden gepakt en geplaagd ‘en niemand die hen te hulp kwam’. Of toch?
De letters van het boek grijpen in. Eerst door dingen over de grote monsters te zeggen die ze niet leuk vinden om te horen. Daar worden de grote monster woedend van. Zo woedend dat ze een gat maken tussen de wereld van het verhaal en de witte wereld waar de letters staan. En dan barst de strijd pas goed los.

Net goed! is een origineel prentenboek dat gaat over gepest worden door iemand die groter is dan jij. Hoe heerlijk is het dan dat je al vanaf het moment dat je de titel van het prentenbek hoort weet dat de grote monsters hun lesje zullen leren; Net goed! Een prentenboek met een dergelijk thema loopt het risico dat het teveel een opgeheven-vingertje-verhaal wordt, maar in handen van Veldkamp gebeurt dat niet.
Veldkamp schuwt de overdrijving niet, zo zijn de grote monsters afschuwelijk slecht en de kleine monsters zijn echt geen partij voor ze. Als de letters het voor de kleintjes opnemen begint er een mooi spel tussen woord en beeld. Als de monsters bij de letters komen, razen ze als een dolle in het rond en de letters vluchten naar boven, naar de kleurrijke wereld waar de kleine monsters zijn achtergebleven. De letters wensen de grote monster veel plezier ‘in het niks’ waar ze niet uit kunnen ontsnappen. Zo krijgt het verhaal een heerlijk lekker puh- gehalte waar de kinderen zeker van zullen genieten. Toch wint het medelijden het van de wraak. Veldkamp geeft zijn jonge lezers een fijn positief einde.

Het verhaal is sfeervol geïllustreerd door Rachelle Joy Slingerland, een nieuwe naam in prentenboekland. Ze tekent in zachte kleuren en het bos waarin het verhaal zich afspeelt ziet er aantrekkelijke uit. De monsters zijn ondanks hun zachte kleuren echt wel eng, met grote tanden, veel ogen of een hoorn op het hoofd. We zien ze echter niet alleen in hun opperste engheid, we zien ze ook als ze bang zijn en moeten huilen. Heel fijn voor kinderen om te ervaren dat ook grote monsters bang kunnen zijn.
Dit verhaal waarin de tekst een personage wordt vraagt om een bijzondere vormgeving. Aanvankelijk is het vreemd dat er zoveel wit op de pagina’s is, maar als het verhaal zich ontrolt wordt duidelijk welke functie dit heeft.

Net goed! is weer een heerlijk en origineel prentenboek van Tjibbe Veldkamp. Een feest om voor te lezen. Rachelle Joy Slingerland geeft met dit boek een fraai visitekaartje af. De wereld die zij op papier zet is er een waarin je graag vertoeft, zelfs als er monsters in rond lopen!

Net goed!
Tjibbe Veldkamp met illustraties van Rachelle Joy Slingerland
Querido, 2024

© Rachelle Joy Slingerland