Vroeger en nu - Arnoud Wierstra


Arnoud Wierstra maakte al een aantal prachtige kijk-en zoekboeken, waaronder Babel dat zich afspeelt rond de bouw van de toren van Babel, of Feest waarin de lezer wordt meegenomen in de voorbereidingen van een verjaardagsfeest. Vroeger en nu is een kijk-en zoekboek met een historisch thema.
Wierstra maakte elf grote illustraties, waarvan de meeste in kleur. Hij liet zich inspireren door bekende schilderijen uit de 16e en 17e eeuw, bijvoorbeeld door het schilderij Winterlandschap met schaatsers van Hendrick Avercamp of De herberg van Adriaen van Ostade. Iedere illustratie is gekoppeld aan een thema, bijvoorbeeld Winter, Zee en strand, Spelen of Reizen. Bij ieder thema geeft Wierstra een korte toelichting met interessante weetjes, bijvoorbeeld hoe het spel hoepelen ontstaan is, dat er vroeger geen snoepgoed van suiker bestond of dat er vroeger maar weinig meubels in een huis stonden. 
Wierstra daagt de kijker uit alle details op de illustraties goed te bekijken door in zijn tekeningen hedendaagse voorwerpen te verwerken. Zo kun je iemand ontdekken die op sneakers loopt, of er staat ergens een fiets of er zit iemand in een moderne rolstoel. Sommige voorwerpen zijn op alle illustraties te vinden, andere duiken slechts eenmalig op. Ook zijn er terugkerende personages, zoals een plassende man of een marskramer.
Het combineren van een scene uit het verleden met voorwerpen uit het heden is een speelse manier om de lezer kennis te laten maken met een stukje (kunst)geschiedenis. Het is knap hoe Wierstra de moderne voorwerpen een logische plaats weet te geven in het tafereel. Pas als je goed kijkt valt ineens de stofzuiger boven aan de trap in de herberg op of iemand die op zijn telefoon staat te kijken.

Vroeger en nu is een fantastisch boek om te laten zien hoe de mensen in de Lage Landen in de 17e eeuw leefden. Er is veel te zien en met de uitleg erbij komt de lezer spelenderwijs van alles over vroeger te weten. Nog leuker wordt het om ook de schilderijen te bekijken waardoor Wierstra zich liet inspireren, stuk voor stuk iconische kunstwerken.

Vroeger en nu
Arnoud Wierstra
Lannoo, 2023

© Arnoud Wierstra