Dit dier hier - Rian Visser


Dit dier hier is een boek voor peuters en kleuters met zogenaamde raadrijmpjes. Schrijfster Rian Visser werkt wekelijks als vrijwilliger bij een kinderopvang en merkte daar dat veel boekjes jonge kinderen nog te moeilijk zijn. Dat bracht haar op het idee voor dit boek.
Visser is kinderboekenschrijver en dichter en onder andere bekend van populaire series als Blitz en Robotoorlog. Voor haar dichtbundel Alle wensen van de wereld kreeg ze een Zilveren Griffel.
In het boek staan dertig raadrijmpjes over dieren en het is de bedoeling dat het kind raadt over welk dier het gaat. Ieder raadrijm bestaat uit vier regels waarin verschillende aanwijzingen zitten om het kind op weg te helpen. Het laatste woord van de tweede regel rijmt op het laatste woord van de vierde regel en dat is altijd de naam van het dier dat geraden moet worden. Bijvoorbeeld:

Dit dier kruipt door de tuin.
Langzaam en op z’n gemak.
Hij heeft een huisje op zijn rug.
Het is een slijmerige…(slak)


In de versjes gaat Visser wat moeilijker woorden niet uit de weg en dat levert een voorleesboek op met mooie rijke taal. Zo flappert de olifant met zijn oren, heeft de trotse pauw een staart als een waaier en trippelen muizen stiekem door het huis. Ook als de kinderen niet direct alle woorden begrijpen zullen ze toch het dier wel kunnen raden. Daar helpen ook de tekeningen van Iris Deppe bij. Zij tekent in zachte kleuren het dier waar het om gaat. De tekeningen zijn niet helemaal realistisch, maar staan wel dicht bij de werkelijkheid. Zo kloppen de kleuren en zijn de dieren afgebeeld in een passende omgeving. We zien een zwart-witte koe in de wei, een krab op het strand en een slak in de tuin. Het enige dier dat echt afwijkt van zijn soortgenoten in het wild is de schildpad, die wel een erg frivool schild heeft gekregen.

Dit dier hier is een voorleesboek waar kinderen en voorlezers veel plezier aan zullen beleven. Dat de kinderen er ook nog wat van opsteken is mooi meegenomen, maar dat hoeft geen doel op zich te zijn.

Dit dier hier
Rian Visser met illustraties van Iris Deppe
Gottmer, 2024

© Iris Deppe