Het onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall - Ali Standish


De Britse jeugdboekenschrijfster Ali Standish liet zich inspireren door het leven en werk van de Schotse auteur Arthur Conan Doyle. De Conan Doyle Estate verleende hun medewerking en zo kon Standish aan de slag met een keur van interessante personages uit Doyle’s werk, waarvan Sherlock Holmes de bekendste is.
Het verhaal begint in Edinburgh waar de jonge Arthur Doyle een baby redt door snel en logisch na te denken en direct te handelen. Dat blijft niet onopgemerkt. Arthur wordt uitgenodigd om leerling te worden op een bijzondere school waar hij een ‘baanbrekende’ opleiding zal krijgen. Voor Arthur een buitenkans, want hij komt uit een groot gezin dat het niet al te breed heeft.
Met een luchtschip arriveert hij op Baskerville Hall en maakt daar kennis met zijn leraren en medestudenten. Een bont gezelschap. Naast vrienden maakt Artur ook een vijand: Sebastian Moran, een zoon van een parlementariƫr. Al snel wordt Arthur en twee van zijn vrienden uitgenodigd lid te worden van een exclusief geheim genootschap. Ze moeten daarvoor wel drie tests tot een goed einde brengen. Naast de lessen en het geheime genootschap houdt Arthur zich ook bezig met een vreemde inbraak, een waarbij niets is gestolen. Zou dit iets te maken kunnen hebben met de een in groen geklede ruiter die alleen hij af en toe ziet?

Kostscholen waar de leerlingen een bijzondere opleiding krijgen en/of verwijzingen naar de jeugd van bekende personages (bijvoorbeeld James Bond) zijn populair in Engeland. Harry Potter is daarvan het bekendste voorbeeld. Dit verhaal staat bomvol verwijzingen naar personages en gebeurtenissen uit het werk van Arthur Conan Doyle, maar dat staat het verhaal nergens in de weg. Wie nog nooit van de schrijver en/of zijn boeken gehoord heeft kan toch volop genieten van het verhaal. Voor wie (een beetje) thuis is in het werk van Doyle is het boek een feest van herkenning en vermaak.
Standish heeft een heerlijk onderhoudend verhaal geschreven waar je als lezer helemaal in kunt duiken. Er gebeurt van alles, de personages zijn leuk en in Baskerville Hall ligt een onverwachte gebeurtenis altijd om de hoek. Er is in het verhaal geen sprake van magie, helemaal in de traditie van Sherlock Holmes staat de wetenschap centraal. Maar die is dan wel weer magisch in zijn mogelijkheden.
In een nawoord wordt wat meer verteld over het leven van Arthur Conan Doyle en zijn er ook foto’s van de schrijver te zien.
Het onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall is het eerste deel van een serie. Het is een afgerond verhaal met een kleine opmaat naar het volgende deel. Dat wordt in Engeland in november 2024 verwacht en de titel is The Sign of the Five.

Het onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall
Ali Standish, vertaald door Johanna Rijnbergen
Lemniscaat, 2024