Het verhaal van de wortelkindertjes - Sibylle von Olfers


Het verhaal van de wortelkindertjes, geschreven en getekend door de Duitse kunstenares en schrijfster Sibylle von Olfers (1861-1916),  is op iedere Vrijeschool in Nederland te vinden. Het verhaal wordt voorgelezen in de kleuterklassen en vormt de inspiratiebron voor de vele jaartafels in de school die de seizoenen volgen. Het boek is niet alleen leuk voor kinderen op een Vrijeschool, dit verhaal van de ontwakende natuur is universeel.

Moeder Aarde wekt de wortelkindertjes die de hele winter diep onder de grond tussen de wortels van de bomen hebben geslapen. Ze zet ze aan het werk met garen en lapjes in prachtige kleuren. Ieder wortelkindje kiest haar eigen kleur en maakt een mooie nieuwe jurk. Als ze klaar zijn zetten ze zich aan de volgende taak: het wassen, borstelen en kleurig beschilderen van de insecten die ook onder de grond een winterslaap hebben gehouden.
Als de lente in het land komt zijn ze klaar. Moeder Aarde opent de poort en in een lange stoet trekken de wortelkindertjes en de insecten de natuur in. Ze vermaken zich uitstekend, tot de gure herfstwind opsteekt en het tijd is weer naar Moeder Aarde terug te keren.

Von Olfers schreef dit tijdloze verhaal in 1906 en het werd in 1984 in het Nederlands vertaald en uitgegeven door Christofoor. Destijds met ingekleurde en veel gekopieerde illustraties die in 2009 werden vervangen door illustraties van een betere kwaliteit. Dit werd mogelijk omdat het originele werk was teruggevonden.
Het verhaal wordt in bloemrijke taal verteld. De lange zinnen zijn niet echt van deze tijd, maar bij het voorlezen van de tekst valt dat niet op. Het verschil tussen een punt of een komma zal de toehoorders ontgaan. De tekst is beeldend, zo waait er een 'snerpende wind', wordt er 'geknipt, genaaid en geplooid' totdat alles precies past en 'buitelen' de vlinders in de bloemenwei waar de wortelkindertjes 'op vlugge voetjes dansen in de zonneschijn'. Het verhaal van de wortelkindertjes is een originele manier om de kringloop van de natuur aan jonge kinderen te introduceren. 

Het prentenboek heeft zijn populariteit niet alleen te danken aan het verhaal, de betoverende illustraties hebben daar veel aan bijgedragen. In prachtig kleurgebruik zien we de gebeurtenissen uit het verhaal op paginagrote tekeningen. Het zijn tekeningen waar veel op te zien valt, zonder de kijker te overdonderen. Zo zien we onder andere de kale bomen en lege velden bovengronds in het vroege voorjaar en ondergronds zien we Moeder Aarde met een kaarsje in de hand de wortelkindertjes wekken. Ze zijn duidelijk nog slaperig. Als ze naar buiten gaan zien we dat de volgorde waarin ze lopen klopt met de natuur. Voorop het sneeuwklokje en pas veel verder in de rij zien we de klaproos en de korenbloem. Hartverwarmend is de laatste illustratie als Moeder Aarde iedereen weer begroet.

Het verhaal van de wortelkindertjes is een tijdloos prentenboek dat kleuters en peuters zal aanspreken. De heruitgave van deze klassieker is het eerste deel van een nieuwe reeks die zal verschijnen onder de naam Christofoor klassiekers.

Het verhaal van de wortelkindertjes
Sibylle von Olfers, vertaald door Ineke Verschuren
Christofoor, 2023 zevende druk

© Sibylle von Olfers