Siemon naar rechts - Nicole van Brummelen


Siemon meeuw zit met zijn vrienden op een rots als besloten wordt ‘te gaan’. Alle meeuwen vliegen naar links, behalve Siemon. Hij roept wel dat hij naar links vliegt, maar we zien hem naar rechts gaan. Zo raakt hij de andere meeuwen kwijt en begint zijn zoektocht. Hij vraagt aan een zeeleeuw of die misschien de andere meeuwen heeft gezien. Die raadt Siemon aan ‘twee keer naar rechts te gaan’ en het aan de walvis te vragen. Bladeren we twee bladzijden verder zien we inderdaad de walvis en Siemon die voor deze ontmoeting een snorkel heeft opgezet. De walvis waarschuwt Siemon voor haaien en stuurt hem snel door naar de pinguïns, een bladzijde naar links.
Siemon wordt nog menigmaal naar links of naar rechts gestuurd en ontmoet op zijn zoektocht tal van dieren, waaronder een dinosaurus, een Frans sprekende hond en een monster. Uiteindelijk vindt hij de andere meeuwen, maar of hij nog zin heeft met hen mee te vliegen is een vraag waar alleen de lezer het antwoord op kan geven.

Siemon naar rechts is het eerste prentenboek van Nicole van Brummelen. Het is een speels verhaal waarin de begrippen links en rechts een belangrijke rol spelen. De meeste kinderen kunnen het verschil tussen links en rechts zo rond het zesde jaar pas goed onderscheiden, maar dit begrip is niet nodig om van het verhaal te genieten. Iedere keer dat Siemon naar links of naar rechts gestuurd wordt staat er een duidelijke pijl om aan te geven welke kant hij op moet. Het geblader door het boek is een leuk speels element en brengt Siemon op tal van onverwachte plaatsen, hij reist zelfs terug in de tijd. Leuk is zijn uitstapje naar de andere kant van de wereld waar de lezer het boek moet draaien om de tekst te kunnen lezen en als er monsters in het verhaal opduiken kunnen de pagina’s snel worden opengeklapt om te ontsnappen. Het voorlezen van dit boek is een levendig gebeuren waarin veel heen en weer wordt gebladerd.
De illustraties zijn overzichtelijk. Tegen een rustige achtergrond zien we dieren die duidelijk herkenbaar zijn, maar niet gedetailleerd weergegeven. Het is knap hoe Van Brummelen gezichtsuitdrukkingen tekent, vooral die van Siemon.

Siemon naar rechts is een leuk interactief prentenboek waarin de begrippen links en rechts op een speelse manier de rode draad vormen.

Siemon naar rechts
Nicole van Brummelen
Luitingh-Sijthoff, 2024

© Nicole van Brummelen