Groot verdwijnboek - Maarten Kuipers


Groot verdwijnboek is na De zolderkampioen en Roljoch het derde boek van Maarten Kuipers. Centraal in het verhaal staat Elsie. Ze woont bij haar eigenzinnige oma en ze hebben niet veel geld te besteden. Elsie is opgelucht dat haar juf ontslag heeft genomen en ze nu een aardige meester heeft. Deze meester Hugo vertelt graag geschiedenisverhalen, al is de directeur van de school daar geen voorstander van: ‘We moeten niet achterom kijken. Daar is niets te zien. Tijd is geld en verleden tijd is zonde van het geld’. Toch vertelt de meester over Hugo de Groot en hoe hij ontsnapte uit gevangenschap in een boekenkist.
Als Elsie een boek uitzoekt om een boekendoos over te maken stuit ze op een merkwaardig boek waarmee ze in de tijd kan reizen. Ze komt terecht bij Hugo de Groot en speelt een rol bij zijn ontsnapping.

Kuipers wil veel in het boek en daardoor vliegt het verhaal alle kanten op. Naast de tijdreis en de perikelen op school en met oma, verschijnt er ook nog een vreemd meisje met dezelfde naam in haar klas, heeft de schooldirecteur snode plannen met het digibord en is er een uitstapje van twee hoofdstukken naar de sprookjeswereld. Kuipers vertelt het allemaal vlot en het boek leest dan ook makkelijk weg. Veel diepgang krijgt het verhaal niet omdat de onderwerpen summier worden uitgewerkt. Neem bijvoorbeeld het tijdreizen, Elsie wordt probleemloos in het leven van Hugo de Groot opgenomen, er worden nauwelijks vragen gesteld. Ook de relatie tussen oma en Elsie wordt mager uitgewerkt en daarmee wordt oma al snel een kolderiek figuur, terwijl ze daarmee eigenlijk te kort wordt gedaan. Het verhaal van de gevangenschap van De Groot en zijn ontsnapping is authentiek en geeft een goed beeld van de omstandigheden waarin hij leefde op Louvestein en hoe de ontsnapping in zijn werk ging.
Het boek is geïllustreerd door Emanuel Wiemans. Hij heeft een fijne losse stijl en is erg goed in het weergeven van emoties. Het is wel jammer dat de tekeningen meermaals niet aansluiten bij de tekst, zo zien we de boekenkist niet op de koets, moet de bril van oma in de zeventien eeuw toch vragen opgeroepen hebben en komt de beschreven schade van een van oma’s ongelukjes niet overeen met de tekst.

Maarten Kuipers laat zien over een vlotte pen te beschikken, maar verliest zich in dit boek in teveel verhaallijnen die vervolgens mager worden uitgewerkt. Wel krijgt de lezer een aardig beeld over de gevangenschap en ontsnapping van Hugo De Groot.

Groot verdwijnboek
Maarten Kuipers met illustraties van Emanuel Wiemans
Condor, 2024



© Emanuel Wiemans