Zomersneeuw - Suzanne Weterings


Zomersneeuw is na Een krekel in mijn slaapzak de tweede bundel met gedichten voor kinderen van Suzanne Weterings. De gedichten volgen de seizoenen en de natuur is het onderwerp. Zo is er verwondering in het voorjaar ‘ben je een kikker/ met een staart?/ een vis met pootjes/ aan zijn zij?/ kikker?/ vis?/ allebei!/ dat is raar!/ jij bent twee beesten/ door elkaar.
Tropisch heet neemt de lezer mee naar een zomerse hittegolf: ‘op het gras/ vol druppels zweet/ kan niet spelen/ veel te heet/ lome bomen/ staan sloom/ in het blauw/ van de lucht/ zelfs de wind/ heeft geen kracht/ voor ook maar/ één zachte zucht.
In de herfst is het oogsttijd en daar speelt het gedicht zelf geplukt op in: ‘ik pluk een pukkelige appel/ van een kronkelige tak// jakkiejak, wat smaakt dat zuur!// geef mij maar appels uit de winkel/ en liever niet uit de natuur.
Zonder kleur gaat over een zo’n winterdag dat alles grauw is: ‘geen veegje blauw/ geen stipje wit/ alleen/ een dikke, grijze laag// de lucht is/ triest/ en miezerig// en ik ben/ als de lucht/vandaag. Gelukkig zijn er de krokussen die betere tijden beloven: ‘de eerste bloempjes steken/ hun gele hoofdjes uit het gras/ ze doen alsof het lente is,// maar ik loop in mijn winterjas.

De gedichten zijn zonder hoofdletters en punten geschreven, wel zijn er komma’s, vraagtekens en uitroeptekens. De gedichten nodigen uit goed om je heen te kijken en Weterings weet daarbij leuke vragen op te roepen, bijvoorbeeld of het water van een waterval nooit op kan raken, of er ook stormen bestaan die zonder kabaal waaien en waarom bossen zo eigenwijs zijn hun blaadjes los te laten net als ze op hun allermooist zijn. De gedichten zijn kort en de meeste zullen ook jonge kinderen aanspreken.

De illustraties zijn van Miriam Bouwens. Haar tekeningen krijgen volop de ruimte. Ze zijn zacht van kleur en laten veelal kinderen en dieren zien. Bij het gedicht over de kikkervisjes zien we iemand op een rots in het water naar de diertjes kijken, op de tropisch hete dag hangt een meisje over een grasspriet in een zomers grasland en de illustratie van een winterse dag aan het strand doet je echt verlangen naar een frisse strandwandeling en een zoektocht naar de mooiste steen.

Zomersneeuw is een mooi geïllustreerd gedichtenprentenboek met fijne toegankelijke gedichten over de natuur in de verschillende seizoenen.

Zomersneeuw
Suzanne Weterings met illustraties van Miriam Bouwens
Querido, 2024

© Miriam Bouwens