12 tot 15 jaar
Waar ben je? - Anna van Praag
Milan en zijn drie jaar oudere zus Juno hebben een sterke band. Juno heeft zich over haar broertje ontfermd na het ongeluk waarbij John, de grote liefde van hun moeder, om het leven kwam. John zou de stiefvader worden van Milan en Juno. Hun moeder zakt weg in een depressie die vijf jaar duurt. Juno stapt in het gat en zorgt voor Milan, zij is dan acht jaar en Milan vijf. Juno maakt het leven leuk voor haar broertje, onder andere met het verzinnen van spannende speurtochten.
Als het verhaal begint is Juno achttien jaar en Milan vijftien. Hun moeder kan inmiddels het leven weer aan. De verhouding tussen moeder en Juno is niet best, ze maken veel ruzie. Op een dag loopt Juno weg. Haar moeder en de politie maken zich er niet erg druk om, maar Milan wel. Hij besluit haar verdwijning te onderzoeken en gaat daarbij te werk alsof hij een van Juno’s speurtochten gaat oplossen. Hij begint in haar kamer en gaat daar op zoek naar clous. Samen met zijn vriendin Jaleesa duikt hij in Juno’s verleden aan de hand van de voorwerpen die ze op haar kamer vinden, zoals de kleren die haar moeder voor haar maakte (maar die ze nooit droeg), een insigne van de scouting, een tekening van de godin Juno en een toets over een Russisch boek. Het wordt een intensieve speurtocht met onverwachte wendingen.
Waar ben je? is meer dan een spannend verhaal over een meisje dat plotseling verdwijnt. Anna van Praag is immers geen thrillerschrijver, maar een schrijver van psychologische young adultromans. De rode draad in het verhaal is de vraag waar Juno is en waarom ze plotseling zonder een spoor achter te laten is verdwenen. Vooral Milan is daarvan aangeslagen, omdat hij zo’n sterke band met zijn zus heeft. Bij het beschrijven van de speurtocht leert de lezer niet alleen Juno steeds beter kennen, maar ook Milan. Hij is de verteller van het verhaal en dus ook degene die de lezer in eerste instantie een beeld geeft van Juno. Milan wordt echter gedwongen door de verhalen die andere mensen vertellen het beeld van zijn zus te nuanceren. Gebeurtenissen uit het verleden komen in een ander daglicht te staan en Milan moet zich daarmee uiteenzetten.
Van Praag weeft een kundig web waarin ook plaats is voor kleine zijwegen waarin de lezer zelf kan beslissen hoe lang hij daarbij stil wil blijven staan. Zo zijn er de prayers van Jaleesa of haar opmerking over de sobere manier van rouwen in de Nederlandse cultuur. Ook de beschrijving van een logeerpartij waarbij Juno iemand uitdaagt van een snelweg te springen nodigt uit tot nadenken.
De gevoelens van Milan worden geloofwaardig beschreven. Soms is het slechts een hartbrekende zin waaruit het gemis spreekt, of is er ineens een inzicht dat ontroert. Ook is er plaats voor twijfel en woede, met name als duidelijk wordt dat er sprake is van een familiegeheim.
Van Praag geeft de lezer ruimte zelf dingen in te vullen, zonder de regie over het verhaal kwijt te raken. Samen met Milan probeert de lezer te begrijpen wie Juno nu eigenlijk is en wat er in het verleden is gebeurd. Omdat van Praag de puzzelstukjes in diverse vormen en kleuren aanlevert wordt het een grillig en veelkleurig portret. Met ieder hoofdstuk verdiept het verhaal zich en wordt het ook steeds beter. Het einde van het boek is ontroerend en doet het verhaal recht.
Waar ben je? is een rijk boek waarin verschillende thema’s worden aangesneden binnen een spannend verhaal. Een boek waarover je nog wilt nadenken en napraten.