De Sneeuwman - Raymond Briggs

                                                

De Britse Raymond Briggs maakte in 1978 een prentenboek dat de wereld zou veroveren: De sneeuwman. Het prentenboek, dat uitsluitend uit illustraties bestaat, werd in 1982 bewerkt tot een korte film die zelfs voor een Oscar werd genomineerd. De filmversie behoort tot het vaste kerstrepertoire in Engeland.
In het boek wordt het verhaal met kleurpotloodtekeningen verteld. Een jongen stormt enthousiast naar buiten als hij ziet dat het sneeuwt en gaat meteen aan de slag om een levensgrote sneeuwman te maken en dat is een hele klus. ´s Nachts komt de sneeuwman tot leven en de jongen laat hem binnen. De sneeuwman vermaakt zich prima met al die wonderlijke dingen in een mensenhuis: hij bekijkt de kat, speelt met het elektrische licht, eet een ijsblokje en probeert de boksbal uit. Hij houdt niet van warme dingen, zoals de haard of een afbeelding van Van Goghs Zonnebloemen. Na een maaltijd uit de diepvries neemt de sneeuwman de jongen mee naar buiten en samen vliegen ze over Engeland en zien The Royal Pavillion in Brighton beneden zich liggen. Ze landen bij de West Pier en kijken uit over de zee. Als de zon opkomt vliegen ze terug, de jongen neemt afscheid van de sneeuwman en gaat weer naar bed. Als hij de volgende morgen wakker wordt is de sneeuwman gesmolten.

De potloodtekeningen zijn in een realistische stijl en de kleuren zijn zacht, passend bij de winterse sfeer van het boek. Het verhaal is logisch opgebouwd en wat oudere kinderen zullen de voorlezer niet nodig hebben om het verhaal toegankelijk te maken. Het boek leest bijna als een stripverhaal, iedere bladzijden heeft meerdere tekeningen, alleen als de sneeuwman en de jongen over The Royal Pavillion vliegen beslaat de illustratie twee pagina’s.

Het verhaal van het boek en van de korte film zijn niet hetzelfde, aan de film is een kerstelement toegevoegd. De jongen, die in de film James heet, vliegt met de sneeuwman na zijn bezoek aan de pier door naar de kerstman.

De Sneeuwman (boek en dvd)
Raymond Briggs
Rubinstein, 2004