Paultje en het paarse krijtje - Crockett Johnson

  
Paultje en het paarse krijtje werd in 1955 geschreven en getekend door de Amerikaanse Crockett Johnson. In 1958 werd het boekje vertaald door Annie M.G. Schmidt. Vanaf 2000 wordt het uitgegeven door uitgeverij Lemniscaat.

Het verhaal gaat over Paultje die met zijn paarse krijtje in de hand op avontuur gaat. Eerst ziet de lezer Paultje staan op een lege bladzijde, de enige kleur op de pagina komt van het krijtje. Met het paarse krijtje in de hand gaat Paultje aan de slag: hij gaat een eindje wandelen in de maneschijn, maar omdat er geen maan is tekent hij de maan ´en hij moest ook iets hebben om op de wandelen´, dus tekent hij een weg. Maar een rechte weg is zo saai, dus tekent hij een zijweg en na een poosje komt hij bij een woud ´dat er nog niet was, maar dat er echt wel hoorde te zijn´. Paultje tekent het woud, maar omdat hij geen zin heeft om te verdwalen tekent hij een heel klein woudje met maar één boom.´ Paultje vervolgt zijn weg en tekent nog heel wat avonturen. De maan blijft met hem meelopen tot hij in zijn bedje ligt.

In al zijn eenvoud is dit een prachtig boekje en goed te volgen voor kleuters. De tekeningen die Paultje maakt zijn logisch en wat niet helemaal duidelijk is wordt in de eenvoudige tekst toegelicht met hier en daar een klein grapje. Met recht een klassieker!

Paultje en het paarse krijtje
Crockett Johnson, vertaald door Annie M.G. Schmidt
Lemniscaat, 2000