Als iemand ooit mijn botjes vindt - Jaap Robben

 

´Ik heb handen/die graag iemand zouden aaien. 
 Al is af en toe eens zwaaien/ ook een goed begin.
´ 

Hier spreekt de Cajoleer. Nooit van gehoord? Dat is niet verwonderlijk want Jaap Robben koos als uitgangspunt voor zijn nieuwe dichtbundel voor ´vergeten woorden´. De dichter beschrijft in Als iemand ooit mijn botjes vindt twintig wonderlijke schepsels die Benjamin Leroy in zijn illustraties laat zien. Zo passeert onder andere een Graveeltje: ´zijn leven is saai als een steen./ Eén dag als een graveeltje/en je verveelt je meteen./ En een Schuiertje: ´Je doet een schuier geen groter plezier/dan met een snipper snoeppapier/ En een Kwukel:´Ik ben niet bijzonder,/ daar ben ik aan gewend./ Ik kan geen truc/die niemand kent/ (...) Misschien moet ik maar hopen/dat een mensenhand na duizend jaar/een paar botjes van me vindt en zegt:/´Ik weet niet wat het is geweest,/ maar dit was zo te zien/een heel bijzonder beest./ 

De keuze voor vergeten woorden geeft de gedichten een dubbele lading. Je kunt ze lezen als een weergave van een gevoel dat een onbekend woord oproept:´sprouw´ roept immers iets anders op dan ´dodijntje´. Maar als je de betekenis van de woorden kent, of opzoekt, dan ontdek je dat die betekenis in het gedicht doorklinkt. Zo is een cajoleer een streling, een graveeltje een kiezeltje en een schuiertje een klein borsteltje om kruimels van de tafel te vegen. 

Niet alleen in de gedichten valt veel te ontdekken, ook de illustraties dagen de lezer daartoe uit. Alle wonderlijke wezens heeft Benjamin Leroy getekend in zachte kleuren in een passende omgeving. Vijsten vliegen vrolijk rond, de Labbekakken hangen als ´zitzak zonder botten´ over een rots en de onsmakelijk sprouw hangt in een hangmat. En de Kwukel? Die is niet afgebeeld, want die is al zo lang vergeten dat niemand meer weet hoe hij eruit ziet. 
De Ponjaards, Falies, Aterlingen en andere schepsels duiken ook in elkaars gedichten op. Op de illustraties beleven ze hun eigen avonturen die verdergaan dan de gedichten beschrijven. Het geheel levert een prachtige originele dichtbundel op. Als iemand ooit mijn botjes vindt is een klein boekje boordevol grote avonturen. 

Als iemand ooit mijn botjes vindt 
Jaap Robben (tekst) en Benjamin Leroy (ill) 


De Geus, 2012      

nb Nog even over de Kwukel, hij is er toch. Ik had beter moeten kijken!