Aadje Piraatje en de stoomboot van Sinterklaas - Marjet Huiberts


Aadje Piraatje woont met zijn vader op een piratenschip. Daar maakt hij samen met de bemanning van alles mee. In de prentenboeken Aadje Piraatje en Aadje Piraatje in gevaar zijn de avonturen, op rijm, beschreven. Aadje Piraatje en de stoomboot van Sinterklaas is een klein boekje met een klein verhaaltje.
Zwalkend over de zee komen de piraten de stoomboot met Sinterklaas tegen. Sinterklaas komt langszij en vereert de piraten met een bezoek. Daar worden de grote stoere piraten knap zenuwachtig van:
´Jan-zonder-hand bestudeerde zijn nagels./Joop houten-poot was het dek afgesprint. / Stoere Jeroen verstopt achter Vader, en piepte onhoorbaar voor Sint: En we zingen en we springen en we zijn zo blij? Want er zijn geen stoute kinderen bij?´
Aadje redt de situatie en zingt een mooi lied voor de Sint. Sinterklaas gaat tevreden terug naar zijn stoomboot nadat hij voor iedereen een pakje heeft achtergelaten.

Dit eenvoudige verhaal van Marjet Huiberts wordt opgevrolijkt door de illustraties van Sieb Posthuma. Natuurlijk zijn de luisterrijke piraten te zien samen met Aadje en Sinterklaas. Rond de piraten zwermen meeuwen in piratenuitrusting. Sinterklaas wordt omringd door ´pietenmeeuwen´. Dat levert grappige beelden op zoals zingende piratenmeeuwen en pietenmeeuwen die met een zak zeulen en cadeautjes afleveren. Het boekje heeft een vrolijke uitstraling.

Aadje Piraatje en de stoomboot van Sinterklaas is een leuk boekje voor in de schoen.

Aadje Piraatje en de stoomboot van Sinterklaas
Marjet Huiberts (tekst) en Sieb Posthuma (ill)

Gottmer, 2012