Zachtjes gaan de paardenvoetjes - Noëlle Smit


Een prentenboek rond de vertrouwde sinterklaasliedjes hoort erbij. Het is leuk dat met het boek van Noëlle Smit aan deze traditie een eigentijdse invulling wordt gegeven. Dat eigentijdse zit hem niet in de inhoud, maar in de illustraties. Noëlle Smits interpretatie is speels, kleurrijk en beweeglijk, met oog voor detail en vaak grappig. Haar zwarte pieten hebben lange dunne armen en benen en kunnen moeiteloos acrobatische toeren uithalen. Ook Sinterklaas is tot veel in staat: we zien hem soepel paardrijden door de herfstige novembernacht, of op de uitkijk hangen aan een kerktoren. Een grote verscheidenheid aan kinderen is afgebeeld, waarbij opvalt dat er geen enkel kind met een kleurtje tussen zit.
De beweeglijkheid van Smits stijl is goed te zien als Sinterklaas zich, met zijn beste tabberd aan, naar Amsterdam spoedt. Hij zit op een motor met zijspan, één hand aan het stuur, met de andere hand houdt hij zijn staf vast. In de zijspan zit het paard en Zwarte Piet staat op de staart van het paard die door de grote snelheid omhoog is gewapperd. Die snelheid komt tot uitdrukking door de compositie, snelheidsstreepjes heeft Smit niet nodig om aan te geven dat hier hard gereden wordt. Smit tekent wel vaker situaties die fysiek niet mogelijk zijn. Bijvoorbeeld bij het ontspannen liedje ´Zachtjes gaan de paardenvoetjes´, zien we de sint languit achterover op zijn paard liggen, de staart houdt Sinterklaas in evenwicht. Ook zien we het paard van Sinterklaas samen met de zwarte pieten in een boom zitten genieten van het maanlicht.
Het valt op dat Smit veel zwarte pieten te paard tekent. Naast Sinterklaas rijden zij op hun eigen paarden op het dak. Er is zelfs een optocht van Sinterklaas en zijn pieten te paard te zien die de onfortuinlijke Zwarte Piet op de fiets volgen die een pepernootje in z´n achterband zal krijgen.
Naast deze verrassende illustraties zijn er ook die nauwkeurig laten zien wat in het liedje wordt bezongen, bijvoorbeeld alle cadeautjes die in het schoentje gevonden zijn, hoe Sinterklaas en Zwarte Piet rommeldebommelen in de schoorsteen en dat de kinderen Zwarte Piet, wiedewiedewiet, wel horen maar niet zien.
Smit verwerkt grappige details in haar tekeningen die daardoor niet snel vervelen. Bijvoorbeeld de stoomboot die aan komt varen omringd door dolfijnen met een baret op of een pagina vol schoentjes met van alles en nog wat er in voor het paard.

Bij het boek zit een cd waarop Ageeth de Haan, begeleidt door gitaar, de liedjes zingt. Zij heeft een fijne warme stem en zingt goed verstaanbaar. Het tempo is rustig, al speelt ze wel met tempoverschillen om het aantrekkelijk te houden. Een enkele keer zijn bijzondere geluiden te horen, zoals het kloppen op de deur of de geluiden van een paard. Soms zingt een tweede stem een aantal zinnen mee.
In het boek zijn achttien bekende liedjes opgenomen en twee liedjes die Ageeth de Haan zelf heeft geschreven: een heerlijk liedje over een Pietje dat zo moe is en een Dankuwel, Sinterklaas-liedje.

Zachtjes gaan de paardenvoetjes is een origineel sinterklaasboek waar hier en daar met een knipoog invulling wordt gegeven aan de traditionele liedjes. De bijgevoegde cd geeft een rustige muzikale uitvoering.

 

Zachtjes gaan de paardenvoetjes
Noëlle Smit

Gottmer, 2012