Minoes - Annie M.G.Schmidt


Annie M.G. Schmidt hield van dit boek, dat ze als een van haar beste beschouwde.
Het boek was direct een succes en ontving in 1971 de prijs voor het beste kinderboek van dat jaar. Inmiddels is de 32e druk verschenen, werd het boek in vele talen vertaald en werd het in 2001 verfilmd door Vincent Bal met Carice van Houten in de hoofdrol.

Minoes is het verhaal over een dame die vroeger een kat is geweest. Zij vindt onderdak bij journalist Tibbe. Hij heeft het moeilijk, zijn baas eist stukjes met meer nieuws en Tibbe is te verlegen om op mensen af te stappen, hij schrijft liever over katten. Minoes start met de katten van het dorp een zogenaamde ´katten-persdienst´ en zo komt Tibbe heel wat aan de weet en moet hij uiteindelijk wel in actie komen.

Het verhaal is spannend: eerst is er de spanning wie die vreemde juffrouw is, dan de spanning of Tibbe zijn baan houdt, vervolgens wordt duidelijk dat de ereburger van de stad niet deugt en kan Tibbe, met hulp van Minoes en de katten, de strijd tegen hem wel winnen? Tot slot is er de prangende vraag of Minoes weer een kat wil worden of als dame aan de zijde van Tibbe haar leven zal slijten.
Annie Schmidt speelt in dit verhaal met het omdraaien van rollen: de katten zijn de mensen te slim af en de verlegen Tibbe weet uiteindelijk blaaskaak Ellemeet te ontmaskeren. Deze vorm van ironie past bij Schmidt: ´kinderen leren alles om te draaien, de ironie, dat is de waarde van mijn werk´.
Minoes is na ruim veertig jaar weinig gedateerd. Dat werd al duidelijk bij de verfilming waarin het script heel dicht bij het boek blijft. Natuurlijk worden stukjes niet meer op de schrijfmachine geschreven, maar de journalistieke praktijk is weinig veranderd. Waarom de kat van de pastoor Eukemeentje heet zal de hedendaagse kinderen ontgaan en Tibbe en Bibi zouden vandaag de dag zeker gebruik maken van een mobiele telefoon. Het zijn slechts details die het leesplezier niet in de weg zitten.

De illustraties zijn van Carl Hollander, die meer dan honderd boeken van tekeningen voorzag. Hij illustreerde onder andere Pippi Langkous van Astrid Lindgren en De kleine kapitein van Paul Biegel. De zwart/wit tekeningen in het boek zijn gedetailleerd, iedere afgebeelde kat ziet er anders uit en ook de omgeving wordt tot in detail uitgewerkt, zoals goed te zien is als de Jakkepoes op de eettafel van Ellemeet rondstruint, je zou er honger van krijgen.

Minoes is nog altijd een heerlijk leesboek. Voor wie liever luistert is er een luisterboek beschikbaar, Annie M.G. Schmidt is de voorlezer.

Minoes
Annie M.G. Schmidt (tekst) en Carl Hollander (ill)

Querido, 32e druk 2011