De vloek van Woestewolf - Paul Biegel


Dokter Kroch ´heelmeester in alle kwalen´ is een vermaard arts en een man van de wetenschap. Op een dag komt zijn knecht Valet hem storen bij zijn bezigheden met de mededeling dat iemand een kist vol goud en een brief heeft afgegeven. Een zekere hertog van Woestewolf roept de hulp in van de dokter om hem te genezen van de goudkoorts. De hertog is echter moeilijk te vinden. Kasteel Woestewolf is al jaren een ruïne en niemand lijkt de hertog te kennen. Wel doen er vreemde verhalen de ronde over drie broers: twee beruchte rovers en één zielige ´krompoot´, die ooit het kasteel bewoonden. Dr. Kroch is voornemens het tot op de bodem uit te zoeken. Met Valet trekt hij erop uit en ook het goud, dat merkwaardige eigenschappen heeft, nemen ze mee. Twee struikrovers Oenk en Boenk ´rovers van de droevige figuur´ willen het goud in handen krijgen en achtervolgen de dokter en zijn knecht.

In 1974 schreef Paul Biegel (1925-2006) het scenario voor de televisieserie De vloek van Woestewolf, later dat jaar verscheen het verhaal in boekvorm. De vloek van Woestewolf is na ruim 35 jaar nog steeds een heerlijk goedgeschreven en nauwelijks gedateerd verhaal. De zoektocht speelt zich af in een fictieve wereld, bevolkt door rovers en waarzeggers die te vinden zijn in herbergen en op jaarmarkten. In het verhaal zet Biegel wetenschapper Dr. Kroch tegenover een sprookjeswereld met betoverde kastelen, onzichtbare monniken en toverringen.
De karakters werkt Biegel goed uit. De sterke behoefte van Dr. Kroch om alles te willen verklaren kleineert Biegel, door de dokter vaak aan te duiden als ´het doktertje´. Zijn knecht Valet is een veelzijdig karakter, ook hij is in de ban van het goud, maar is er niet van bezeten. Hij helpt de dokter om niet geheel als een wereldvreemde wetenschapper in de wereld te verdwalen en hij overwint zijn angsten als de situatie wel heel erg spannend wordt. De rovers zorgen voor de komische noot in hun onuitputtelijke streven het goud in handen te krijgen.
Paul Biegel is vooral de meester van de vertelkunst. Om de aandacht van de lezer vast te houden schroomt hij de overdrijving niet en maakt meermaals gebruik van een bekende retorische truc, de herhaling: ´ De gang liep dood. Geen deur, geen nis, geen spleet, geen trap, niets dat op een opening leek.´ Biegel schrijft beeldend: ´ Brokkelige muren, een half stuk toren, en vliegende kraaien als zwarte stippen er omheen´. Natuurlijk zijn er weer die heerlijke Biegeliaanse woorden, sfeerverhogende zelfverzonnen woorden als ´roezemoezig´, ´daaskop´ of ´duizeldroom´.

De vloek van Woestewolf is onlosmakelijk verbonden met de illustraties van Carl Hollander. De televisieserie speelde zich af tussen zijn getekende decors. In de heruitgave van het boek uit 2003 zijn niet alleen de oorspronkelijke zwart/wit tekeningen opgenomen maar ook de gekleurde achtergronden: interieurs en landschappen. Hollander besteedt aandacht aan details, op zijn illustraties valt veel te ontdekken.

Van het boek is een luisterboek verkrijgbaar, Bram van de Vlugt is de voorlezer. Klik hier voor een luisterfragment.

De vloek van Woestewolf
Paul Biegel (tekst) en Carl Hollander (ill)
Holland/Lemniscaat, 2003