Ik weet wat ik worden wil - Erik van Os & Elle van Lieshout

 

De kinderen uit groep 1 en 2 weten nog niet dat ze over zo´n jaar of tien al serieus moeten nadenken over de vraag ´wat wil ik worden?´ Zij kunnen zich nog onbevangen, onwetend van toelatingseisen, profielkeuzes en studieschuld overgeven aan de fantasie. In Ik weet wat ik worden wil fantaseren Erik van Os en Elle van Lieshout met ze mee. 

In het boek worden 35 beroepen, op rijm, besproken. Natuurlijk zijn daar de immer populaire beroepen bij als profvoetballer, brandweerman, juffrouw en piloot:´Dames en heren/ladies en gentlemen/welkom aan boord/good morning, hello/gordels vast/let´s go!´ Maar ook minder bekende beroepen passeren, zoals dirigent, diepzeeduiker, pretparkdirecteur of minister-president:`Ik ben minister-president/je kent me wel/ik ben bekend/van de krant en van tv/heeft het volk een goed idee/dan zeg ik ja/maar meestal nee´ Als kleuter kun je natuurlijk ook kiezen voor een carrière als indiaan, prinses of piraat:´Kijk hoe kwaad ik kijken kan/wie krijgt daar niet de bibbers van!?/ aagenaam/Jan Piraat/- de broer van Piet/wie kent hem niet?-/ik word gevreesd/ik word gehaat/doe driemaal daags een slechte daad/piratenschip of rondvaartboot/beroof ik/dat beloof ik/zo kom ik eerlijk aan mijn brood/ 

Erik van Os en Elle van Lieshout schreven over elk beroep een een kort of wat langer versje. De dichtvorm is losjes: meestal rijmt het, maar niet altijd. De versjes hebben een goed ritme, dat zich soms aan het besproken beroep aanpast. In het versje over de zeeman deinen de woorden op een golvend ritme en bij de fotograaf ligt het tempo hoog, zijn de zinnen kort en klikt voortdurend de camera. 
12 versjes zijn op muziek gezet en te beluisteren op de bijgevoegde cd. De muziek voegt vaak wat toe aan de geschreven tekst. Bij de indiaan klinken indianengeluiden, de dirigent laat de instrumenten uit het versje duidelijk horen, het werk van de politieagent wordt nóg leuker als er een spannend muziekje bij klinkt en wie had gedacht dat een astronaut je zo fijn in slaap kan zingen? 

In het grote langwerpige boek krijgt illustratrice Mies van Hout alle ruimte de verschillende beroepen te laten zien. Het zijn de kinderen zelf die ze uitvoeren. De rolverdeling tussen jongens en meisjes is goed verdeeld. Er zit een enthousiaste jongen achter de kassa en een meisje dirigeert een orkest, jongens zijn piraat en profvoetballer, meisjes zijn prinses en schooljuffrouw. De illustraties van Mies van Hout zijn kleurrijk, speels en toegankelijk en sluiten goed aan bij de belevingswereld van de kinderen: een boer staat tussen de dieren, de juffrouw staat voor het bord en een uitvinder tussen zijn spectaculaire uitvindingen. 

Ik weet wat ik worden wil is een heerlijk kleuterboek. De speelse versje zullen niet snel vervelen en de prachtige tekeningen staan garant voor veel kijkplezier. De cd is daarbij een fijne bonus. 

Ik weet wat ik worden wil 
Erik van os en Elle van Lieshout (tekst), Mies van Hout (ill) 

Gottmer, 2008