Bij ons in het circus - Koos Meinderts

 

De spreekstalmeester, een grote panda met een kleine hoge hoed, neemt het woord en nodigt de lezer uit zijn circus te betreden. Zoals dat gaat in een circus doet hij dat met verve:´Bij ons in het circus, hier is de piste/werken uitsluitend wereldartiesten./´ De spreekstalmeester overdrijft niet. Als eerste wordt Zorba de Griek voorgesteld: een ´wereldberoemd acrobaat./Kijk eens hoe soepel hij door een brandende hoepel/achterstevoren een saltootje maakt/´ Dan volgt de ´sensatie op het slappe koord:/ de ietwat gezette Kokette Jeanette/ met een adembenemende prachtpirouette.´ De voorstelling gaat verder met onder andere Don Alfredo, de degenslikker, Zorro de messenwerper, Kinky Kaaiman in de trapeze en ´Joli-Coeur,´s werelds jongste jongleur´. Een hoogtepunt in de voorstelling is Mighty Mouse en´zijn act van de eeuw./Met gevaar voor eigen leven steekt hij heel even /zijn hoofd in de muil van de leeuw./´ 


Woordkunstenaar Koos Meinderts, al 30 jaar schrijver, legt de spreekstalmeester prachtige verzen in de mond. De rijmende aankondigen zijn speels, ritmisch, origineel en geheel in de circustraditie met zinnen als ´nu een daverend applaus´, ´dames en heren, mag ik u thans presenteren´, ´Hier moet u zijn, hier moet u wezen´. 
Het blijft niet bij de wervende teksten. Annette Fienieg neemt de toeschouwer mee naar binnen en daar kan de lezer de artiesten met eigen ogen zien: achterstevoren gaat otter Zorba door een brandende hoepel, Pinguin Sushi is klaar om afgevuurd te worden vanuit een kanon en Hannibal de olifant spuwt overtuigend de grootste vlammen. Voor wie goed kijkt ziet meer dan de tekst beschrijft. Zo staat de kleine brandweerman altijd paraat en werpt Zorro zijn mes ook wel eens naar een doel dat hij wél graag wil raken. 

Bij ons in het circus is een prentenboek waar je vrolijk van wordt. De originele goed lopende versjes van Meinderts en de kleurige illustraties van Fienieg nemen de lezer mee naar die bijzondere circussfeer waar het onmogelijke mogelijk wordt. 

Bij ons in het circus 
Koos Meinderts (tekst) &  Annette Fienieg (ill) 

Lemniscaat, 2013