Niets liever dan jij - Erik van Os & Elle van Lieshout

 

Erik van Os en Elle van Lieshout maakten al tal van mooie boeken voor kleuters, zoals het grappige Schatje en Scheetje of de verhalen van Mejuffrouw Muis. In Niets liever dan jij werken Van Os en Van Lieshout opnieuw samen met Marije Tolman, onder andere bekend van het prachtige boek De boomhut. 
De gedichten van Van Os en Van Lieshout zijn niet erg moeilijk, het zijn geen verzameling woorden waaraan de lezer naar eigen inzicht betekenis moet geven. De gedichten sluiten aan bij de belevingswereld van kinderen en doen wat gedichten horen te doen: verrassen en ontroeren. 
Er wordt bijvoorbeeld gespeeld met de klank van de taal:´Ik tik-tak-tik./ Ik klik-klak-klik./ Ik loop op mama´s hakken/ de tik-tak-tik/ de klik-klak-klik/ de kamer door te klakken. ´
De dichters bekijken de wereld ook letterlijk van de andere kant:´Als ik op een wolk zou liggen/ en dan naar beneden keek/ dan zou ik papa willen zien.// En zien dat hij op papa leek.´
Natuurlijk zijn er gedichten die woorden geven aan grote en kleine gevoelens, van ´een kruimeltje verdriet´ omdat je in een café geen koekje bij de appelsap krijgt tot de wens papa te kunnen troosten:´ Was ik maar een reus/ zo groot./ Dan nam ik papa op mijn schoot./ (...) Huil maar gerust./ Hou je maar niet groot./ Hou me maar vast/ want oma is dood./ ´

Bij een gedichtenprentenboek horen de illustraties een belangrijke rol te spelen en meer te zijn dan ´het plaatje bij het praatje.´ Dat zit wel goed in deze bundel. Tolman heeft bij de gedichten dieren getekend op haar unieke humorvolle wijze. De klik klakkende giraf bijvoorbeeld is heel grappig getekend met een coltrui en elegante schoenen. Ze staat afgebeeld naast de benen van een aantal volwassen giraffen die niet helemaal op de pagina passen. Aan een paar subtiele details kunnen we toch zien dat het giraffen zijn, bijvoorbeeld aan dat kleine stukje zichtbare huid tussen jurk en kousen. 
Tolman speelt prachtig in op de beschreven emoties. Van de uitbundige blijdschap aan het begin van een feest met veel roze ballonnen  tot het machteloze gevoel een grote vader troost te willen geven waar de kleine omarming van een groot nijlpaard ontroert. 
Er zijn verschillende gedichten waar Tolmans humor om de hoek komt kijken. In een gedicht over een moeder die niet graag te dik wil zijn tekent ze een broodmager insect en bij het gedicht In de speeltuin zien we oma-papegaai met parelketting en al helemaal los gaan in de speeltuin. In het gedicht Smakelijk eten zwakt Tolman de inhoud wat af. In het gedicht wordt een kind dat niet netjes eet met een bord op de grond gezet, naast de hond. Op de illustratie zien we dat het om een familie ijsberen gaat en dat het kind heel gezellig zit te eten met een zeehond. 

Niets liever dan jij is een innemend gedichtenprentenboek waarin tekst en beeld elkaar goed weten te vinden. Een boek vol kleine verrassingen. 

Niets liever dan jij 
Erik van Os & Elle van Lieshout (tekst) en Marije Tolman ( illustraties) 


Querido, 2016