Tomte en de vos - Astrid Lindgren


De twee prentenboeken over Tomte Tummetot gaan al heel wat jaren mee. Astrid Lindgren schreef het eerste boek, Tomte Tummetot, in 1960. Ze baseerde de verhalen op een gedicht van Karl-Erik Forsslund. De Zweedse illustrator Harald Wiberg (1908-1989) maakte innemende illustraties bij het verhaal. Het tweede prentenboek over de kabouter (tomte is het Zweedse woord voor kabouter) is opmerkelijk genoeg nooit in Zweden uitgegeven. Maar buiten Lindgrens geboorteland is Tomte en de vos, eveneens ge├»llustreerd door Harald Wiberg, een populair boek dat vaak is herdrukt. Pas vorig jaar verscheen Tomte en de vos in Zweden, nu met illustraties van Eva Eriksson. Uitgeverij Christofoor besloot ook dit boek uit te geven, naast de originele uitgave. Er zijn dus twee versies van het prentenboek Tomte en de vos te koop, de lezer kan kiezen. In deze recensie wordt de uitgave uit 2017 besproken. 

Tomte en de vos is een sfeervol verhaal dat zich rond Kerstmis afspeelt. De hongerige vos Mickel trippelt naar een boerderij. Hij sluipt daar rond op zoek naar eten. Zijn oog valt op de kippen. Maar dan grijpt huiskabouter Tomte in: ‘De oude kabouter weet hoe hongerig een vos kan zijn. Maar van de kippen op deze boerderij moet je afblijven. Heb je dat goed begrepen, Mickel?’ Tomte deelt zijn pap met de vos en hij waarschuwt hem de kippen met rust te laten. ‘We zullen wel zien’, antwoordt Mickel als hij bedankt voor eten en ‘met zijn buikje vol’ keert hij tevreden terug naar zijn hol in het woud.

Deze recente versie van Tomte en de vos is opnieuw vertaald en het is een fijne frisse vertaling geworden die zich soepel laat voorlezen en recht doet aan Lindgrens beeldend taalgebruik.
De inhoud van het verhaal is eenvoudig, maar toch kan de tekst voor jonge kinderen lastig zijn omdat het vertelperspectief vaak verandert. Binnen het verhaal richt de schrijfster zich een aantal keer rechtstreeks tot de vos of de lezer en dat kan verwarrend zijn.
Het werk van illustratrice Eva Eriksson (1949) sluit goed aan op de tekst. In haar realistische tekenstijl tekent ze prachtige dieren die ze treffende en geloofwaardige gelaatsuitdrukkingen geeft. Het kleurpalet is warm. Eriksson gebruikt, net als de schrijfster, verschillende perspectieven.

Deze nieuwe uitgave van Tomte en de vos is een aantrekkelijk, sfeervol winters prentenboek.

Tomte en de vos
Astrid Lindgren(vertaald door Ceciel Verheij) met illustraties van Eva Eriksson

Christofoor, 2017