Pages & Co Matilda en de boekdwalers - Anna James

Elfjarige Matilda woont bij haar grootouders die in Londen een boekwinkel runnen. Zo’n boekwinkel waar de boekenliefhebber van gaat watertanden: vijf verdiepingen hoog, vol hoekjes en knusse plekjes, banken en zachte leunstoelen en een doolhof aan boekenkasten. Matilda’s vader is overleden voor haar geboorte en haar moeder verdween toen zij nog heel jong was, niemand weet waar naartoe.
Matilda verheugt zich op een week vakantie waarin ze lekker gaat lezen en wat zal helpen in de boekwinkel. Op een dag ziet Matilda een meisje in de winkel die zegt Anne te heten, ‘Anne met een e’. Het is de hoofdpersoon uit een van Matilda’s favoriete boeken: Anne van het Groene Huis. Ook een ander favoriet personage duikt op, Alice uit Wonderland, en zij vraagt of Matilda mee gaat naar een theepartijtje. Matilda neemt de uitnodiging aan.
Matilda is een ‘boekdwaler’ en ook haar vriend Oskar blijkt er een te zijn. Boekdwalers kunnen via een boek het verhaal instappen. Het kan echter ook gevaarlijk zijn en daarom zijn er internationale afspraken over gemaakt. Beginners krijgen les en oefenen met veilige boeken. Matilda en Oskar houden zich niet aan de regels en dat levert de nodige hachelijke avonturen op.

Matilda en de boekdwalers is het eerste deel in de serie Pages & Co. Het is het debuut van de Britse schrijfster Anna James. Dit boek is feestje voor liefhebbers van Engelstalige (kinderboek)klassiekers. Naast Anne van het Groene Huis van L.M. Montgomery en Alice in Wonderland van Lewis Carroll speelt ook de klassieker De kleine prinses van Frances Hogdson Burnett een belangrijke rol. Dit laatste boek is in Nederland nauwelijks nog te vinden, de meest recente bewerking is er een van Geronimo Stilton. Wie niet bekend is met deze boeken kan toch van het verhaal genieten, maar het is wel leuker als je weet waar Matilda en Oskar zoal in terecht komen. Zo weet de goed geïnformeerde lezer dat Matilda naar een heel raar theepartijtje gaat en ook waarom ze afstand houdt van de hartenkoningin. Overigens staat achter in het boek kort de inhoud van Matilda’s favoriete boeken. Wel slordig dat de auteurs van deze klassiekers hier niet genoemd worden.
James neemt de tijd om het verhaal te vertellen, ze gaat onder andere uitgebreid in op Matilda’s gevoelens. Niet alles wordt daarin uitgewerkt, zo wordt in het begin van het verhaal duidelijk dat Matilda en haar beste vriendin uit elkaar zijn gegroeid, maar dat thema wordt in het vervolg van het verhaal niet verder uitgewerkt. Naast de belevenissen met het boekdwalen zijn Matilda’s gevoelens en vragen over haar moeder en haar onverklaarbare verdwijning een belangrijk thema.
De schrijfster heeft het boekdwaalidee mooi uitgewerkt, ze weet het tot een geloofwaardig fenomeen te maken. Natuurlijk houden de hoofdpersonen zich niet aan de regels, want ander hebben we geen verhaal, en dat levert spanning, drama en plezier op. Zo belanden Matilda en Oskar op een verkeerde plek in Schateiland (een boek van Robert Louis Stevenson) en dreigen ze zelfs te verdrinken.
Het boek ziet er aantrekkelijk uit. Een aantal sfeervolle zwart-witillustraties zijn speels in de tekst verwerkt en ook staat er hier en daar een typografisch grapje. Zo gaan letters opzij als Matilda een verhaal in stapt.

Matilda en de boekdwalers is een ode aan de kracht van verhalen waarin letters de fantasie wakker maken, papieren personages je vrienden worden en je plaats en tijd doen vergeten.
Boekenliefhebbers zullen enorm genieten van de sfeer van het verhaal dat zich voornamelijk afspeelt in boekwinkels, bibliotheken en bekende verhalen. Het tweede deel wordt dit najaar verwacht.

Pages & Co Matilda en de boekdwalers
Anna James (vertaald door Sandra C. Hessels) met illustraties van Paola Escobar

Veltman, 2019