Vos is een boef - Daan Remmerts de Vries

Zeg eens eerlijk, als je naar de kaft van het boek kijkt geloof je toch direct dat Vos een boef is? Die onschuldige blik, daar trappen we toch niet in?Schuilt er niet in iedere vos een Reinaert? Dat is het thema van dit vermakelijke prentenboek.
De vos uit het verhaal, kortweg Vos genoemd, krijgt een collectant aan de deur. Het is een dodo die collecteert voor de uitstervende dieren. Met de dodo zelf gaat het zichtbaar ook niet zo goed en daarom biedt Vos aan dat hij even in zijn huis mag komen uitrusten.
’s Middags komen Das en Wasbeer bij Vos eten. Hij serveert een pracht van een gebraden kip. Hoe komt Vos aan die kip? Als Wasbeer en Das ook nog een collectebus zien staan hebben ze opeens geen honger meer:

'Dit zaakje stinkt!’
‘Eigenlijk ruikt het nogal lekker,’ zei Wasbeer.
‘Dit was de laatste dodo! zei Das. ‘Die kunnen we niet opeten! Vos, ja, die doet zoiets gewoon. Want vossen zijn valse beesten. Dat is me al vaker opgevallen.'
‘Straks zijn wij nog aan de beurt!’ fluistert Wasbeer.


Das en Wasbeer maken dat ze wegkomen.
Ze houden op afstand Vos in de gaten en besluiten zelfs stiekem onderzoek in zijn huis te doen. Daar vinden ze het bewijs dat Vos inderdaad een boef is.

Daan Remmerts de Vries speelt met vooroordelen en hoe deze de blik kunnen kleuren. Ook zien we een sterk staaltje opjutten. Dit daagt de lezer uit: gaat hij mee in de mening van Das en Wasbeer of houdt hij een kritische blik?
Remmerts de Vries vertelt het verhaal op twee sporen: in beeld en in de tekst. De tekst is eigenlijk niet nodig om het verhaal te kunnen volgen, maar omdat hij zo levendig schrijft is het zeker een aanvulling en een plezier om voor te lezen.
De illustraties zijn meesterlijk. Remmerts de Vries werkt met gemengde technieken. De achtergronden zijn zacht van kleur en hebben mooie details. Remmerts de Vries geeft zijn hoofdpersonen veelzeggende uitdrukkingen die de suspense van het verhaal vergroten. Zo zien we Vos naar een konijntje in een kinderwagen kijken. Zien we dan een onschuldige scène of kijken we naar een schurk die ieder moment kan toeslaan?
Het verhaal heeft ook humor. Das en Wasbeer doen zich duidelijk dapperder voor dan ze zijn en daar kan de lezer vast om lachen. Ook het slot van het verhaal heeft een grappige wending als Vos een voorstel doet dat menig lezer zal doen rillen van afschuw.

Vos is een boef is een prentenboek over vooroordelen. Een boek met prachtige illustraties en een heerlijke voorleestekst.

Vos is een boef
Daan Remmerts de Vries

Gottmer, 2019