Flip Flap huisdieren - Axel Scheffler

Wat krijg je als je een hagedis kruist met een parkiet, of een cavia de poten van een hagedis geeft, of een wandelende tak laat samensmelten met een konijn? Het Flip Flap boek van Axel Scheffler geeft hierop het antwoord. Daar kun je niet alleen zien hoe het nieuwe dier eruit ziet, je leest ook zijn naam en er staat een passend gedicht naast.
     Scheffler is in Nederland vooral bekend als tekenaar van de Gruffalo en Pip en Posy. De Flip Flap boeken zijn een nieuwe serie waarvan in Nederland nu het eerste deel is uitgeven. Een Flip Flap boek is een stevig uitgevoerd rechthoekig kartonnen boek met een ringband. De afbeeldingen van de dieren zijn horizontaal in twee├źn gedeeld, ieder deel staat op een losse flap. De lezer kan zelf dieren samenstellen door de bovenkant van het ene dier aan de onderkant van een ander dier te koppelen. Neem bijvoorbeeld de bovenkant van een cavia en geef hem in plaats van zijn korte krabbelpoten de gladde flappers van een hagedis en je krijgt een cavedis. Omgekeerd kan ook, en dan heet het nieuwe dier een hagia. Op deze manier kan de lezer 121 verschillende combinaties maken.
     Naast de vermakelijke namen en de grappige dieren die tevoorschijn komen is er ook voor ieder dier een gedicht, een gedicht dat altijd klopt. Dat komt omdat de tekst aansluit bij de illustraties. De gedichtjes, vertaald door Edward van de Vendel, lezen soepel voor en zijn vaak vermakelijk. Neem bijvoorbeeld de goudvoes, een kruising tussen een goudvis en een poes die als volgt wordt omschreven:

Ik ben je kleinste huisdier,
van heel weinig gewicht.
Maar ik heb een mooie sluierstaart,
en mijn schubben geven licht.
Ik spring op alle kasten,
verken het hele huis.
Maar straks wil ik naar buiten,
dan vang ik daar een muis’


Scheffler tekent de dieren tegen een egaal gekleurde achtergrond in zijn herkenbare tekenstijl. De dieren staan stevig op papier en ze zijn direct herkenbaar. Ze zien er allemaal lief uit door de net iets te grote ogen en de glimlach rond hun mond. Het is fijn dat alle dieren zo vrolijk kijken, zo wordt het samenstellen van nieuwe dieren nooit een pijnlijk proces want ze zien er altijd gelukkig uit.

Flip Flap huisdieren is een vermakelijk boek waar op creatieve wijze gespeeld wordt met woord en beeld.

Flip Flap huisdieren
Axel Scheffler, vertaald door Edward van de Vendel
Volt, 2019