Tierenduin - Geert Vervaeke

 Tierenduin van Geert Vervaeke is een bijzonder origineel kijk- en zoekboek. De grote pagina’s zijn gevuld met zwart-wit tekeningen met daarop bladvullende vormen waarin de kijker meestal snel een dier herkent. Maar de grap van het boek is dat in de afbeeldingen meerdere dieren te zien zijn en dat daagt de kijker uit; iedere vlek belooft een ontdekking. Zo kan in de vacht van een luipaard een orka schuilgaan, er kan tussen de poten van een olifant een pinguïn zitten en tal van dieren kunnen zich verstoppen in de vlekken van een giraffe. Sommige dieren zie je direct, andere pas na lang kijken en zoeken.
Op de laatste bladzijden staan afbeeldingen van alle dieren die je in het boek kunt vinden.

Denk niet dat het makkelijk is om alle dieren op te sporen. Als je oppervlakkig kijkt mis je er al snel tientallen. Als je beter zoekt vind je er heel wat, maar waarschijnlijk zie je er ook vele over het hoofd. Zo valt het echt niet mee om alle dertien haaien, vijf olifanten, vier krokodillen en drie flamingo’s te vinden. Vervaeke maakt het de kijker niet makkelijk. Het boek nodigt dan ook uit om vaak te bekijken, alleen of met elkaar.
Het werk van Geert Vervaeke werd al diverse keren bekroond. Dit boek is genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs 2019. De jury noemt het boek ‘een avontuur om te lezen.’ In april wordt de winnaar van de Woutertje Pieterse Prijs bekend gemaakt.

Tierentuin
Geert Vervaeke
Lannoo, 2018