Kameel weet het zeker - Lenneke Westera

Om zich heen ziet hij hekken. Hoge hekken van dik gaas. Erboven hangen zware wolken. Somber pakken ze zich samen. Kameel weet het zeker: hij is ongelukkig.’
Kameel is in een dierentuin terecht gekomen. Er staat maar een boom met blaadjes die naar niks smaken, er is weinig ruimte om te lopen en de andere kamelen snappen niet waar hij zich druk over maakt. De redding komt in de vorm van het jongetje Vos. Hij neemt de kameel mee uit de dierentuin en weet hem zelfs terug te brengen naar Egypte.

Kameel weet het zeker is een sfeervol en licht filosofisch verhaal over een ontheemde kameel en een jongen die rouwt om de dood van zijn opa. Lenneke Westera beschrijft de gedachten van Kameel vooral vanuit zijn waarnemingen en laat daarbij ruimte voor de lezer om zelf dingen in te vullen: ‘Hekken. Een stenen grond. Hier en daar wat keien. Eén boompje. En drie dotten zand. Het wordt tijd om naar huis te gaan, denkt Kameel’.
     Halverwege het verhaal dient zich het tweede grote thema aan, het verdriet van Vos om zijn overleden opa. Dit komt nogal plotseling en aanvankelijk is het dan ook moeilijk om met Vos mee te voelen. Alleen met eventuele eigen ervaringen kan dit verdriet worden ingevuld. Later in het verhaal, als Vos met zijn ouders de as van opa verstrooit, komt het verdriet van het definitieve afscheid dichterbij. Er zijn dan ook troostrijke woorden: ‘Niets blijft bewaard. Alleen wat in je hart zit’.

Kameel weet het zeker is een verhaal waar de lezer niet al te veel vragen bij moet stellen, alles is mogelijk. Kameel en Vos kunnen bijvoorbeeld zonder problemen in vloeiend Nederlands met elkaar praten en daarbij kan Kameel ook emotie in zijn stem leggen.Vos en Kameel vinden dit vanaf het eerste gesprek heel normaal. Ook het feit dat een kameel ongezien meegenomen kan worden uit een dierentuin is blijkbaar mogelijk en ook is het geen probleem dat Kameel geniet van ‘de bekende geur’ van giraf terwijl de giraf in Egypte al geruime tijd is uitgestorven.
     Het boek is volgens de uitgever bedoeld voor kinderen tussen 7-9 jaar, Westera zelf vindt het geschikt vanaf 5+. Ik zet daar vraagtekens bij. De lezer heeft namelijk wel enige kennis van de wereld nodig om dit verhaal te begrijpen, bijvoorbeeld elementaire kennis over het leven in de woestijn. Ook het taalgebruik is best lastig voor jonge ongeoefende lezers, met name omdat Westera vaak meer in haar woorden legt dan er staat.

Het verhaal is mooi geïllustreerd door Peter-Paul Rauwerda. De gekleurde illustraties onderstrepen de emoties in het verhaal. Er is bijvoorbeeld een vrolijke geel/oranje lucht als Kameel terug naar Egypte gaat en dat staat in schril contrast met de weergave van de eerste overwegend grijze indrukken in de dierentuin waar de grond onder Kameels voeten letterlijk bestaat uit puzzelstukken.

Kameel weet het zeker is een licht filosofisch verhaal over thuis voelen en afscheid nemen. Het is geen boek voor lezers die waarde hechten aan logica in een verhaal, het zullen vooral de dromers zijn die zullen genieten van in dit boek.

Kameel weet het zeker
Lenneke Westera (tekst) met illustraties van Peter-Paul Rauwerda
Lemniscaat, 2019