Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt - Edward van de Vendel

Er zijn mensen die denken dat gedichten saai en niet nuttig zijn. Edward van de Vendel rekent definitief met deze vooroordelen af in zijn boek Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt. Aan zijn gedichten heb je wat en ze zijn verre van saai. Het boek is een bundel vol tips, in de vorm van gedichten, over uiteenlopende problemen. Bijvoorbeeld wat je moet doen als je geen lievelingsdier hebt, of als je ouders je nooit eens laten winnen, of als je niet slapen kunt, of als je trein vertraging heeft, of als je je zorgen maakt over je beste vriend of vriendin en natuurlijk wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt. Er zijn ook gedichten die antwoord geven op gevoelige vragen, bijvoorbeeld wat je moet doen als je moeder huilt, of als je opa steeds meer vergeet of als je verliefd bent.
     De altijd fraai verwoorde raad kan verschillende kanten op gaan. Ben je bijvoorbeeld verliefd op een jongen dan moet je een blokfluit kopen, wil je weten wat je moet doen als het regent, kijk dan naar salamanders en als je een boekbespreking over dit boek moet houden is deze al voor je uitgeschreven. Van de Vendel ontroert als het over emoties gaat, bijvoorbeeld in het gedicht wat je moet doen als je moeder huilt. Als je moeder moet huilen, schaag haar dan, steun haar met je lichaam: ‘Als ze voelt dat ze eventjes op je mag leunen/ spoelt er een beetje gedoe/ uit haar hoofd./ Hoe?/ dat doet er niet toe.

Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt is het tweede boek waarin Edward van de Vendel en Martijn van der Linden intensief samenwerken. Dat deden ze eerder in Stem op de okapi, dat in 2016 de Woutertje Pieterse Prijs kreeg. Opnieuw laat Van der Linden zien hoe goed hij dieren kan tekenen in allerlei stijlen en in veel verschillende technieken. Zo zien we spreeuwen die in een losse speelse stijl op papier zijn gezet naast levensecht afgebeelde dieren, zoals het nijlpaard op de kaft. Prachtig is ook de illustratie van de Noorse komkommer die Van der Linden niet alleen overtuigend tekent maar ook antwoord laat geven op een vraag die in het gedicht gesteld wordt. Het is een van de vele voorbeelden waar tekst en beeld op elkaar reageren.
     Van der Linden heeft een levendige fantasie die volop tot zijn recht komt in dit boek. Zo laat hij meubels dansen, zet een nors kijkende kat op een troon en plaatst een ambitieuze slak naast zijn rolmodel. Mooi is ook de held die midden in de nacht braaf de opdracht van de Hersenkoning aanvaardt om door vorst en tocht in de allervroegste ochtend urine naar de wc te brengen. We zien hem als een ridder op een eenzame wc in een koude omgeving.

Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt is een origineel en mooi gedichtenboek dat je soms doet lachen en op andere momenten ontroert. Tekst en beeld zijn gelijkwaardig en van hoge kwaliteit. Echt en heel fijn boek voor een breed publiek.

Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt
Edward van de Vendel (tekst) en Martijn van der Linden (illustraties)

Querido, 2019