De zilveren Griffels van 2019Op 29 juni maakte de CPNB bekend wie in 2019 een Zilveren Griffel of Vlag en Wimpel heeft gewonnen. Op 1 oktober wordt de winnaar van de Gouden Griffel bekend gemaakt op het Kinderboekenbal.

De Griffeljury werd dit jaar gevormd door Daniel Albering, Jörgen Apperloo, André Kuijpers, Marjolein Meijvis, Eline Rottier, Cathy Spierenburg (voorzitter) en Anouk van der Zee.

De jury discussieerde over de zin en onzin van categorisering en over leesplezier. Ze kozen voor boeken ‘waarin verdieping, inleving, inventiviteit en eigenzinnigheid zegevieren. Het zijn boeken die lezers kunnen ontroeren, informeren en verrassen. Die hun voor altijd bij kunnen blijven.’
De jury wijst erop dat de lijst met Zilveren Griffels en Vlag en Wimpels niet moet worden gezien ‘als een lijst die boeken begrenst, niet als een lijst die muren optrekt en zeker niet als een lijst die vertelt wat een boek niet kan zijn. Dit zijn gewoonweg de mooiste kinderboeken van het afgelopen jaar die wij iedere lezer van harte aanbevelen.
De Griffeljury geeft ook aan een Boekensleutel uit te reiken: ‘Soms bleek de puzzel binnen de voorgeschreven hokjes niet te leggen, want wat doe je als een boek unieke perspectieven biedt op het gebied van vormgeving, verhaal, techniek en ook nog eens - op het ‘tot 6 jaar’-hokje na - voor alle leeftijden geschikt is? Dan vervagen de grenzen en ontvangt een boek de Boekensleutel.' De bekroonde titel wordt 1 oktober bekendgemaakt.


Dit zijn de winnaars van een Zilveren Griffel:Bij de vertaalde titels zijn in bovenstaand overzicht de vertalers niet genoemd. Dit zijn ze:

De wolf, de eend en de muis van Mac Barnett is vertaald door Edward van de Vendel
Die eland is van mij van Oliver Jeffers is vertaald door Berd Ruttenberg
Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen van Susin Nielsen is vertaald door Lydia Meeder