Ploef-Espen Dekko en Goeiemorgen, beste buur - Davide Cali


De Vlaamse kinderboekenrecensent Patrick Jordens zag bij zijn bezoeken aan Franse boekenwinkels en de grote jaarlijkse kinderboekenbeurs in Bologna prachtige uitdagende prentenboeken die de weg naar de Nederlandstalige markt niet vinden. Om daar verandering in te brengen startte hij, met hulp van het Vlaams Fonds voor de Letteren en crowdfunding, een nieuwe uitgeverij onder de naam Tiptoe Print. Jordens wil boeken uitgeven die je op de tippen van je tenen doen staan, want op de tippen van je tenen kun je over muurtjes heen kijken en je horizon verbreden. In mei kwamen de eerste twee prentenboeke uit: Ploef en Goeiemorgen, beste buur.

Ploef, geschreven door de Noorse auteur Espen Dekko, gaat over Edward en zijn hond Ploef. Ploef is al oud en het liefst ligt hij te dromen over konijnen. Zijn jonge baasje Edward zit echter vol energie en neemt zijn grote vriend graag mee naar buiten om te hollen. Maar van Ploef hoeft dat meer, hij heeft genoeg gehold. Ploef is oud en moe. Op een dag valt hij in een diepe slaap, een slaap zonder dromen, tot groot verdriet Edward.
     De tekst is mooi vertaald door Edward van de Vendel. Het is een tekst die zonder moeilijke woorden toch poëtisch klinkt. Op verschillende manieren wordt aangegeven dat Ploef moe is, waarmee de boodschap duidelijk overkomt maar geen zware dreigende lading heeft. In combinatie met de warme illustraties heeft het boek een fijne sfeer.
     De illustraties van Mari Kanstad Johnsen zijn met veel schwung getekend. Ze speelt met het perspectief en buit het feit dat Ploef zo groot is kundig uit. Op de kleurrijke illustraties is veel te zien en ze vullen het verhaal ook aan, bijvoorbeeld door de foto’s aan de muur te laten zien.
     Het verhaal heeft een droevig keerpunt als Ploef doodgaat. Alles kleurt dan donker en we zien Edward eenzaam op het bankje waar hij eerder samen met Ploef was. Gelukkig verstaat Edward, net als Ploef, de kunst van het dromen en dat is troostrijk.
     Ploef is een mooi verhaal over goed oud worden en klaar zijn om afscheid te nemen van het leven, maar het gaat ook over het grote verdriet als een geliefd huisdier sterft.
Goeiemorgen, beste buur is een vrolijk prentenboek. Het is een vaak verteld klassiek stapelverhaal. Het verhaal begint bij een idee van een muis. Zij wil een omelet maken. Daarvoor heeft ze een ei nodig en dat heeft ze niet. Ze gaat er een vragen bij haar ‘buur’, de merel. Een ei heeft de merel niet, maar wel bloem. Als ze er een ei bij zouden hebben dan kunnen ze een toetje maken. De muis en de merel gaan een ei vragen aan de buurvrouw. Ook zij heeft geen ei, maar wel boter. En zo wordt de rij dieren die op zoek zijn naar een ei steeds langer. Uiteindelijk hebben ze genoeg ingrediënten verzameld om een taart te kunnen maken. Als die klaar is dreigt de muis geen stukje te krijgen, zij heeft immers niets bijgedragen aan de taart. Gelukkig komt dat goed en wordt de taart in negen stukken verdeeld, ondanks dat het best moeilijk is om een taart in negen stukken te verdelen.
     
Het boek, dat oorspronkelijk in het Italiaans verscheen, is vertaald door Michael De Cock. Hij weet binnen de strakke structuur van de repeterende zinnen, die een stapelverhaal nu eenmaal voorschrijft, toch een mooie rijke tekst te maken die prettig voorleest. De illustraties van de Poolse Maria Dek maken het boek bijzonder. Haar kleurgebruik is warm en haar stijl doet sterk denken aan naïeve kunst door het ontbreken van perspectief en de creatieve manier waarop ze de details schildert. Het is een boek om vaak te bekijken.

Zowel Ploef als Goeiemorgen, beste buur zijn een aanwinst voor de prentenboekenkast. Het zijn mooi uitgegeven boeken met fraaie illustraties en goed lopende rijke (voorlees)teksten.

Ploef
Espen Dekko, vertaald door Edward van de Vendel met illustraties van Mari Kanstad Johsen

Goeiemorgen, beste buur
Davide Cali, vertaald door Michael De Cock met illustraties van Maria Dek

Tiptoe print, 2019