Eilandheimwee - Selma Noort


Raven woont op een klein eiland. Een eiland dat ruikt naar zand, zee, zout en verf. Raven woont in een houten huis met zijn vader, moeder en twee zusjes. Zijn opa en zijn tante wonen ook op het eiland. Verder is het er rustig, alleen in de zomer komen er wat mensen in een van de houten huisjes wonen die Ravens vader heeft gebouwd.
     Op een dag komt er een motorboot naar het eiland. Er zitten twee mannen met donkergrijze pakken in en een vrouw gekleed in een zwart mantelpak. Zij komen vertellen dat Raven naar school moet, op het vaste land. Raven heeft er geen zin in, maar het moet toch. Dus vaart hij met zijn motorbootje over en stapt de klas van juf Sippora binnen. Het is een vreemde wereld voor hem. Er is een speelhoek, een griezelige plastic pop, belachelijk kleine potjes en pannetjes en er zit zand in een bak. De kinderen vinden Raven een rare jongen. Wie woont er nou op een eiland met roze huizen en gele trappen?

Selma Noort schreef Eilandheimwee in 1992 en kreeg er een jaar later, uit handen van Hella Haase, een Zilveren Griffel voor. Ter ere van haar veertigjarig schrijverschap is dit prachtige boekje opnieuw uitgegeven, waarbij Noort de tekst licht heeft herzien.
     
Eilandheimwee
is een sfeervol boek. Noort schildert met woorden de geur, kleur en sfeer van het eiland, een wereld die zo anders is dan de wereld van het klaslokaal. Noort schrijft heel beeldend en ze benoemt daarbij opvallend vaak kleurelementen. Raven heeft moeite zijn draai te vinden in de klas. Gelukkig heeft hij een wijze juf. Zij helpt Raven door een bijzonder verhaal te vertellen en tot leven te brengen. Noort sluit hier mooi aan bij de belevingswereld van jonge kinderen, waar fantasie en werkelijkheid nog door elkaar kunnen lopen.
     Noort schreef nog twee verhalen over Raven (Eilandkind en Sterreneiland) die in 1998 zijn gebundeld in Raven, de jongen van het eiland met illustraties van Annemarie van Haeringen. Voor de nieuwe uitgave van het eerste verhaal heeft Selma Noort zelf de kleine zwart-witillustraties in het boek gemaakt, de tekening op de kaft is van Martijn van der Linden.

Eilandheimwee heeft niets aan kracht ingeboet, het is nog altijd een aandoenlijk klein verhaal vol zeelucht en fantasie. Prachtig geschreven.

EilandheimweeSelma Noort (tekst en illustraties)

Leopold, 2019