Iedereen telt - Kristin Roskift

De Noorse illustratrice Kristin Roskifte heeft een bijzonder kijk-en telboek gemaakt. De pagina’s van dit groot uitgegeven boek staan vol met mensen in allerlei kleuren, leeftijden en formaten. Ze staan is een omgeving die in blauwe lijnen wordt weergegeven. Het is de bedoeling om de mensen te tellen. Dat begint eenvoudig tot de grote getallen in beeld komen en er bijvoorbeeld zestig gasten op een bruiloft geteld moeten worden of vierhonderd mensen die deelnemen aan een demonstratie.
    Daarnaast staan er op iedere bladzijde zoekopdrachten en die kunnen behoorlijk pittig zijn. Je ziet bijvoorbeeld vierentwintig mensen op een rommelmarkt en daaronder staat ‘Een van hen vindt een oplossing voor een probleem. Een van hen koopt iets wat ze niet nodig heeft. Twee van hen kopen spullen die ze kunnen gebruiken om carnavalspakken te maken.’ De carnavalspakken staan op de naastgelegen pagina en dat maakt het beantwoorden van de vraag iets makkelijker. Toch blijft het een uitdaging de metamorfose van kerstster tot hoorn te ontdekken. Degene die iets koopt dat ze niet nodig heeft is een verzamelaar die we eerder in haar overvolle flat zagen. Ook kunnen we zien dat er een verloren voorwerp wordt teruggevonden (maar dan moet je wel eerst hebben ontdekt dat het voorwerp was kwijtgeraakt) en we zien iemand een ijzerzaag kopen die een rol gaat spelen in een spannend ontsnappingsverhaal dat een pagina eerder begon en de lezer kan volgen tot de laatste pagina van het boek.
   Iedereen telt is geen traditioneel zoekboek waar je door goed kijken een voorwerp of een persoon kunt vinden. In dit zoekboek zitten verhalen verstopt en daarom moet je soms bladzijden lang goed kijken voor je een vraag kunt beantwoorden. Op de laatste bladzijden van het boek zijn nog  extra vragen opgenomen voor de fanatieke speurders. Voor wie er niet uitkomt kan op het internet de antwoorden vinden.

    In het boek zijn veel verhaallijnen te ontdekken, waarvan sommige duidelijk zijn en andere ruimte laten om zelf aan te vullen. Wie de antwoorden op het internet opzoekt ziet dat daar soms ook een inkijkje in de gedachten van de personages wordt gegeven. Jammer, want het is veel leuker om dat zelf te bedenken.

Iedereen telt is boek voor uren kijk-en vertelplezier. Het is een uitdagend zoekboek dat ook aanzet je fantasie aan het werk te zetten. Een boek voor speurders en verhalenvertellers.

Iedereen telt
Kristin Roskifte, vertaald door Sylvia vanden Heede 


Lannoo, 2019