Miss eenhoorn - Edward van de Vendel

Miss eenhoorn van Edward van de Vendel en Floor de Goede is een nieuw deel in de serie Tijgerlezen. Deze serie richt zich op beginnende lezers, maar trekt zich niets aan van AVI-niveaus; leesplezier staat centraal. 
    Op de knalroze kaft van het boek zien we paardachtige personages in een spotlight staan, het is duidelijk dat hier wordt ingespeeld op een aantal populaire trends. Het verhaal gaat over de grote Miss eenhoorn verkiezing. We maken aan het begin van het verhaal kennis met de zenuwachtige kandidaten die voor een strenge driekoppige jury moeten verschijnen. Die jury blijkt alleen geïnteresseerd in kandidaten die in het doorsnee eenhoornplaatje passen. Zo valt Ayla af omdat ze een zebra is, Juultje mag niet verder want als pony is ze ‘dus te klein’, Tinker en Swing vallen af omdat ze jongens zijn en zeepaardje Miep krijgt te horen ’kom op zeg, echt veel te klein’. Alleen Zoetelieve is door, een wit paard met lange blonde haren. De afgewezen deelnemers besluiten dat ze het er niet bij laten zitten. Met hulp van Zoetelieve en Ayla’s oma gaan ze verhaal halen.

Het is knap hoe Van de Vendel met een aantal clichés aan de haal gaat en zo een boek weet te schrijven dat op een prettige vrolijke manier pleit voor diversiteit. Het verhaal heeft natuurlijk een slechterik nodig en dat is jurylid Vaca, een enorme zwart-witte (!) koe die overigens wel een schattig hondje heeft. De groep opstandige deelnemers zijn leuke personages, vooral het licht ontvlambare zeepaardje Miep.
    De tekeningen van Floor de Goede zijn echt een feest. Hij heeft zich uitgeleefd en met zichtbaar plezier brengt hij de personages tot leven. Hij laat ook goed emoties en gevoelens zien, van een brede lach tot heel benauwd kijken omdat je nog naar de wc moet. Een opvallend en leuk detail is dat Ayla’s grootmoeder, een zebra dus, een hoofddoek draagt.
    De vormgeving van het boek is speels, er zijn blokken tekst, maar ook scoreborden, stukjes met tekstwolken of een handgeschreven brief. Soms staan de letters op een gekleurde achtergrond, wat de leesbaarheid niet ten goede komt. Voor een bepaalde groep kinderen met leesproblemen zal dit een afknapper zijn.

Miss eenhoorn is een aantrekkelijk boek voor beginnende lezers waarin de strijd tegen vooroordelen op originele wijze gevoerd en gewonnen wordt.

Miss eenhoorn
Edward van de Vendel (tekst) en Floor de Goede (illustraties) 


Querido, 2019