André het astronautje op zoek naar Laika - André Kuipers

Dit jaar werden de kinderboekenschrijvers gepasseerd voor het schrijven van het prentenboek van de Kinderboekenweek. Er werd een bekende Nederlander gevraagd wiens beroep aansluit bij het gekozen kinderboekenweekthema. Waarschijnlijk in de hoop zo meer publiciteit rond de Kinderboekenweek te genereren, want het is een bekend fenomeen dat kinderboekschrijvende bekende Nederlanders veel meer aandacht krijgen in de media dan de al jaren schrijvende professionele kinderboekenmakers. Zelfs het winnen van de meest prestigieuze internationale prijs voor de jeugdliteratuur leidt niet tot een uitnodiging aan een van de tafels van een veel bekeken talkshow. André Kuipers zal de komende week zijn werk promoten.

Het verhaal van het prentenboek is snel verteld. De kinderen André en Valentina en hun vriendje Astromuis zien hondje Laika per ongeluk in een raket naar de maan vertrekken. Snel bouwen ze van afvalmateriaal een ruimteschip om hem achterna te reizen. Eenmaal in de ruimte zijn ze bang dat ze Laika niet kunnen vinden, maar gelukkig zijn er de marsmannetjes, die de kinderen nog kennen van eerdere avonturen. Zij redden Laika.

Op zoek naar Laika is het vijfde deel in de serie prentenboeken André het astronautje. Voor het begrip van het verhaal is het niet nodig bekend te zijn met de eerdere delen, uit de context van het verhaal wordt wel duidelijk dat André, Valentina en Astromuis de marsmannetjes al eerder hebben ontmoet.
Kuipers heeft veel woorden nodig om het verhaal te vertellen, woorden die niets extra’s brengen zoals humor of originaliteit. Kuipers wijst er in interviews graag op dat de boeken verwijzen naar de ruimtevaartgeschiedenis en naar zijn werk. Het feit dat de kinderen in het verhaal hun ruimteschip van afvalmateriaal bouwen is bedoeld als verwijzing naar het recyclen van grondstoffen en blijkbaar niet als een fantasievolle draai aan het verhaal.
Dit prentenboek richt zich ook tot de ‘ouders en verzorgers’ met een onderwijzende brief waarmee het boek opent. Ook daarin verwijst Kuipers naar de ruimtevaartgeschiedenis en spreekt hij de hoop uit dat zijn boek bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen zodat ze voorbij hun horizon durven kijken en zo de mensheid ‘weer een stapje vooruit’ weten te brengen.

De illustrator van het prentenboek, Natascha Stenvert heeft al veel (prenten)boeken geïllustreerd, waaronder de Kolletje-serie (geschreven door Pieter Feller). In André het astronautje laat ze niet haar mooiste werk zien. Stenvert kan prachtig tekenen en daarbij een mooie kleurkeuze maken, maar daar zien we weinig van terug in dit prentenboek waar computertechniek de kleuren egaal en doods maakt. Er is wel veel leuks te zien en te ontdekken en dat is de sterkste kant van het boek. Vooral de samenstelling van het ruimteschip is origineel. Ook zullen kinderen de eerste illustratie in het boek met plezier bekijken, er zijn daarop heel veel verschillende vervoersmiddelen te zien, van het lopen op stelten tot een zeppelin.

André het astronautje op zoek naar Laika
André Kuipers met illustraties van Natascha Stenvert

Prentenboek van de Kinderboekenweek 2019