Gordeldier en Haas - Jeremy Strong

 
De Britse schrijver Jeremy Strong heeft al meer dan honderd kinderboeken geschreven, waarvan er ook meerdere in het Nederlands zijn vertaald. Hij schrijft toegankelijke boeken vol humor en fantasie. Gordeldier en Haas is, volgens de auteur, een ander soort boek. Het verhaal draait niet alleen om pure pret en malligheid, er zit deze keer wat meer diepgang in.

Gordeldier en Haas zijn vrienden en wonen samen in een huis. Gordeldier is nogal slonzig en knorrig. Hij houdt van boterhammen met kaas en zijn grootste hobby is het schilderen van zijn favoriete eten. Haas is een heer. Hij is elegant, hij leest graag, hij is sportief en hij bespeelt de tuba. In het bos wonen verder Wombat, Kreeft, Giraf, Olifant, Jaguar en Onzichtbare Wandelende Tak. Met elkaar maken de dieren grote en kleine avonturen mee. Zo steekt Olifant zijn hoofd door het raam en komt vast te zitten, staat Jaguar met honger voor de deur, kampt het bos met een grote overstroming, vieren de dieren Niemands verjaardagsfeest, krijgt Kreeft een visioen en is het belang van een praatje het begin van een onwaarschijnlijke vriendschap.

 
De verhalen zijn geschreven in een warme toon met veel dialoog. Strong beschrijft op een mooie manier de vriendschap tussen Haas en Gordeldier die elkaar respecteren en steunen. Zo weet Gordeldier dat Haas bang is voor onweer en stelt daarom voor een storm samen te delen en Haas begrijpt dat Gordeldier mopperig wordt bij het vooruitzicht dat er gedanst gaat worden en biedt zijn hulp en solidariteit aan. Er zit zeker ook humor in de verhalen, bijvoorbeeld in de terugkerende situatie dat niemand Wandelende Tak kan zien of Olifant die er niet mee lijkt te zitten dat hij met een raam om zijn nek loopt. De verhalen hebben ook hier en daar een filosofisch tintje, bijvoorbeeld als Gordeldier en Haas zich afvragen of ieder dier een hemelse variant heeft nadat Kreeft opgewonden heeft verteld dat hij in een droom de Hemelse Reuzenkreeft heeft gezien.

Het boek ziet er uitnodigend uit. De verhalen zijn gedrukt in een groot lettertype en er staan veel illustraties in. Het oogt als een boek voor beginnende lezers, maar dat is het eigenlijk niet. Strong houdt hier in zijn woordkeuze geen rekening mee en ook zegt hij graag iets indirect tussen de regels door. Om daar volop van te genieten is wel enige leesvaardigheid nodig. De rijke tekst van Strong met zijn zorgvuldige woordkeus en subtiele humor blijft helemaal overeind in de knappe vertaling van Koos Meinderts.
De illustraties, gemaakt door Rebecca Bagley, zijn echt geweldig. Ze zet de dieren en hun karakters overtuigend en met humor neer. De tekeningen spelen op een leuke manier in op de tekst, zo weet Bagley feilloos de stemmingen van de dieren weer te geven en is het grappig dat de lezer de charmante Onzichtbare Wandelende Tak wel kan zien.

Gordeldier en Haas is een verrukkelijk (voor)leesboek met onvergetelijke karakters.

Gordeldier en Haas
Jeremy Strong (vertaald door Koos Meinderts) met illustraties van Rebecca Bagley

Billy Bones, 2019