Haaientanden - Anna Woltz

‘Sinds mama ziek is, staat de hele wereld vol met haaientanden. Het is simpel: kanker krijgt altijd voorrang,
Beter worden is belangrijker dan voetbalwedstrijden, vakanties, zeiltochten en filmavonden. Dat snap ik natuurlijk. Maar soms deed ik gewoon alsof ik de haaientanden niet zag. Ging ik tóch zwemmen met vriendinnen, terwijl mama ziek op de bank lag. Bleef ik extra lang bij Noor.’


Elfjarige Atlanta begint aan een uitputtende fietstocht rond het IJsselmeer om te laten zien dat het haar wel kan schelen hoe het met haar moeder gaat en in de hoop dat de prestatie de uitslag van een belangrijke scan zal beïnvloeden. ‘Niemand snapt immers hoe ziekte werk, waarom sommige mensen beter worden en andere niet.’
Atlanta is nog maar net aan haar tocht begonnen als ze tegen de fiets van Finley aan knalt. Ook hij is aan een tocht begonnen, maar zonder plan of doel. Er is maar een ding dat hij zeker weet: hij wil niet terug naar huis.

Anna Woltz is dit jaar de schrijfster van het kinderboekenweekgeschenk en daar mogen we blij mee zijn. Ze geeft de lezer een ‘echte Woltz’ met de vertrouwde elementen die haar vaak bekroonde boeken zo geliefd maken. Zo zijn er weer twee eigenwijze goedgebekte kinderen van ongeveer elf jaar die zich uiteenzetten met een lastige situatie en originele keuzes maken om tegenslag het hoofd te bieden.
Woltz bouwt haar verhalen altijd zorgvuldig op en dat doet ze nu ook. Dat de omvang van het verhaal korter moest zijn dan gebruikelijk zit haar niet in de weg. Ook als het in minder woorden moet klopt de opbouw en de spanningsboog.
De lezer zit direct in het verhaal. Al in de tweede alinea botst Atlanta tegen Finley aan en begint de boeiende interactie tussen die twee. De dialogen waarin ze stukje voor beetje meer prijs geven over zichzelf, en de lezer ook steeds beter begrijpt wat er speelt, zijn geweldig geschreven. Ze zijn vaak grappig en ontroeren ook. En zo slaagt Woltz er opnieuw in gevoelige thema’s op een lichte toon te bespreken.
Het boekje is vormgegeven en geïllustreerd door Maartje Kuiper, een opkomend illustratietalent. Haar sterk grafische zwart/wit illustraties zijn een fraaie aanvulling op Woltz’ werk.

Haaientanden is een mooi geschenk, het is een onroerend, grappig en heel goed geschreven verhaal dat veel kinderen zal aanspreken. Een topper.

Haaientanden
Anna Woltz met illustraties van Maartje Kuiper

Kinderboekenweekgeschenk 2019