Hoe ik mijn vader redde - Henk Hardeman

Veertienjarige Emma zorgt voor haar vader sinds haar moeder ‘uit beeld verdwenen is’. Haar vader hangt in zijn stoel, of ligt in bed, rookt wiet, kookt niet, houdt het huis niet schoon en werkt niet. Het enige wat hij doet is naar oude filmpjes kijken van zijn vroegere band Ondersteboven die in de jaren tachtig een hit had met het nummer Moedermavo.
Op een dag staat Riet Dorreboom voor de deur, van de kinderbescherming. Ze besluit dat de situatie zeer onwenselijk is en ze een uithuisplaatsing zal adviseren. Emma wil dit natuurlijk niet en samen met haar beste vriend Rik verzinnen een oplossing: Ondersteboven moet weer gaan optreden. Als het lukt de band weer bij elkaar te brengen krijgt Emma’s vader weer lol in het leven, wordt er weer geld verdiend en is uithuisplaatsing niet nodig. Maar is het plan ook uitvoerbaar? Kunnen Emma en Rik de leden van de oude band vinden en willen die wel opnieuw optreden? Wat niet helpt is dat Emma bij haar vader weg moet en bij Jurre, Wies en hun tienjarige dochter Lobke terecht komt. Aan hen wil Emma niet vertellen wat ze van plan is.

Hoe ik mijn vader redde is Henk Hardemans eerste boek voor jongeren. Hardeman schrijft al jaren fantasierijke kinderboeken, waaronder de serie over de familie Grafzerk. Daarnaast trad hij, na het winnen van een wedstrijd, in de voetsporen van Marten Toonder en schreef in Toonders kenmerkende stijl het goed ontvangen boek Het lastpak.
In Hoe ik mijn vader redde toont Hardeman zich opnieuw een soepele verteller die zich bovendien goed weet te verplaatsen in de belevingswereld van een veertienjarig meisje. Emma, de verteller van het verhaal, is een vlotte prater die van haar hart geen moordkuil maakt, tenminste niet naar de lezer. Ze praat vrijuit over wat haar overkomt en wat ze daarvan vindt. Er zijn echter twee dingen waar ze het niet over wil hebben: haar moeder en haar echte naam.
Het verhaal snijdt veel onderwerpen aan, waarvan sommige best heftig zijn zoals rouw, dood en ongeneeslijk ziek zijn. Andere thema’s zijn jaloezie, pesten en verliefd worden. Niet al deze onderwerpen worden uitgediept, sommige spelen slechts zijdelings een rol.
Moeilijke zaken bepalen echter niet de sfeer van het verhaal, de toon is licht. Emma komt problemen tegen en handelt ernaar en ondertussen gaat het leven door. Natuurlijk ziet Emma het soms niet meer zitten, maar dan staat ze er niet alleen voor. Rik en zijn moeder zijn een grote steun en ook lucht ze haar hart bij haar moeder.
De meeste personages die Hardeman opvoert zijn geloofwaardig en laten meerdere kanten van zichzelf zien. Zo is overduidelijk dat Emma’s vader zielsveel van zijn dochter houdt, maar niet weet hoe hij zijn leven weer op de rails op moet krijgen. Ook de pleegouders Jurre en Wies zet Hardeman goed neer. Aan de ene kant zijn ze tenenkrommend ergerlijk, maar toch voel je dat ze het echt goed menen en hun best willen doen om er voor Emma te zijn. Daarentegen wordt mevrouw Dorreboom van de kinderbescherming als een karikatuur neergezet, net als de organisatie waarvoor ze werkt. De manier waarop Emma uit huis geplaatst wordt en terecht komt in een gezin waar ze de oplossing voor de problemen van hun dochter moet zijn hebben niet veel met de dagelijkse praktijk van uithuisplaatsingen te maken.
Tot slot is een opvallend detail in het verhaal de overdreven aandacht voor eten. Gezonde smoothies, groentechips, verse muntthee of biologische sinaasappelsap worden uitgebreid beschreven met een ondertoon die doet vermoeden dat de schrijver geen fan is van voedselhypes.

Hoe ik mij vader redde is een vlot geschreven verhaal waarin serieuze thema’s worden aangesneden op een lichte toon.

Hoe ik mijn vader redde
Henk Hardeman

Ploegsma, 2019