Reis mee met de themaboeken van de Kinderboekenweek

Dit jaar is het motto van de Kinderboekenweek Reis mee en dat levert een stortvloed aan boeken op waarin vervoersmiddelen centraal staan. Hieronder een kort overzicht wat zoal binnen kwam bij kinderboekenpraatjes.

 
De vrolijke illustraties van Leo Timmers zijn altijd een feest. Dit flapjesboek zonder tekst laat verschillende vervoersmiddelen zien waaronder een tram, een limousine, een stoomboot, een hijskraan en een taxi. In de vervoersmiddelen zitten dieren en soms een robot. Kenners van het werk van Timmers zullen wel het een en ander herkennen.
Het stevige kartonnen boek heeft grote flappen en wieltjes en daarmee kunnen de plaatjes veranderd worden. Zo kun je verschillende klanten plaats laten nemen in een taxi en wordt in een handomdraai een gewone auto een limousine.
Op weg is een erg leuk en grappig flapjesboek waar heel veel in te zien valt.

Op weg
Leo Timmers
Querido, 2019

 

Met de bus van Marianne Dubuc laat de busreis van een meisje zien dat op weg gaat naar haar oma. We zien in het langwerpige boek de passagiers die tijdens de reis in de bus zitten. Naast het meisje zijn dat vooral (aangeklede) dieren. Zij doen wat je zoal doet tijdens een busreis: lezen, breien, dutten en met elkaar praten. Er stappen passagiers in en uit en het wordt even spannend als de bus door een donkere tunnel rijdt.
De tekst is summier, de lezer moet vooral door goed kijken verhalen ontdekken. Waarom trekt schildpad zich terug bijvoorbeeld, of wat is vos van plan en waar is de hoed van mevrouw uil gebleven? Er valt nog meer te zien, zoals verwijzingen naar het sprookje Roodkapje, of de koppen in de krant die een van de passagiers leest.
Dubuc tekent met kleurpotlood in een toegankelijke stijl. Haar illustraties zijn zacht van kleur en prettig om lang naar te kijken.
Met de bus is een leuk kijkavontuur en een heel geslaagd prentenboek voor kinderen vanaf een jaar of drie.

Met de bus
Marianne Dubuc (vertaald door Jacques Dohmen)
Querido, 2019


 

Alle wielen in de file, geschreven en getekend door Harmen van Straaten, is een verhaal op rijm over de familie Beer (vader, moeder en Kleintje Beer) die in de auto op weg gaan naar opa en oma. Vader Beer en later ook moeder hebben geen zin om in de file te staan, maar soms kun je daar niet aan ontsnappen. Terwijl zij hun geduld oefenen en Kleintje Beer nodig moet plassen kan de lezer rustig de drukte op de weg bekijken. Het is Van Straaten wel toevertrouwd daar een mooi schouwspel van te maken. Allerlei soorten auto’s zijn er te zien die door uiteenlopende dieren worden bestuurd. Een voorleestopper voor de Kinderboekenweek (en ook nog lang daarna).

Alle wielen in de file
Harmen van Straaten
Leopold, 2019


 

Regelmatig worden er nieuwe boekjes uitgegeven met het werk van Annie M.G. Schmidt. Zo ook in de Kinderboekenweek. Het gedicht De mug op de brug leent zich daar goed voor.

‘De brug bij Breukelen is kapot. Hij brak ineens in tweeën en niemand weet hoe ’t verder mot. ’t Is net een week geleden’.
Noëlle Smit laat met zichtbaar plezier zien hoe het er op die stampvolle brug aan toe gaat. Haar illustraties zijn zeer vermakelijk en bomvol grappige details. Heerlijk boekje.

De mug op de brug
Annie M.G.Schmidt met illustraties van Noëlle Smit
Querido, 2019


 

Giganten is een boek voor wat oudere kinderen die houden van grote voertuigen. Dit boek toont en beschrijft de grootste voertuigen van de wereld en om dat in al zijn glorie te tonen is het boek op groot formaat uitgegeven.
Dit is een boek voor kinderen die houden van getallen en techniek. Beschreven worden onder andere de grootste tractor (met een brandstoftank waar 1000 liter in kan), het grootste passagiersvliegtuig (waarin 853 passagiers in kunnen), het grootste vrachtschip ter wereld (ruimte voor 18.270 containers) en de allerlangste en allersnelste treinen. Om de grootheid uit te drukken zijn de getallen vaak voorzien van extra uitleg, bijvoorbeeld dat een gewicht van 30 ton gelijk staat aan het gewicht van 5 olifanten, of dat het grootste containerschip in een reis wel 110 miljoen paar sportschoenen kan vervoeren.
Natuurlijk staan al die giganten ook afgebeeld in een duidelijke en fraaie grafische vormgeving, omringd door tekeningen met aanvullende informatie. Bij veel voertuigen worden ook technische details uitgelegd.
Giganten is echt een fijn boek voor kinderen die van techniek houden.

Giganten
De grootste voertuigen van de wereld
Stéphane Frattini (vertaald door Eef Gratema) met illustraties van Studio Muti
Gottmer, 2019