Drama Queen - Derk Visser

Drama Queen is het zevende boek van Derk Visser die in 2005 debuteerde als jeugdboekenschrijver. In Vissers boeken spelen vaak jongeren die leven aan de rand van de samenleving een hoofdrol. Het zijn jongeren die in sombere armoedige stadse buitenwijken wonen en weten wat armoede inhoudt. Vaak hebben meisje in zijn verhalen de hoofdrol. 
Drama Queen speelt zich af in een achterstandswijk tijdens de kerstvakantie. Het is een wijk waar autobanden in de fik worden gestoken en de kruitdamp van het afgestoken vuurwerk al ver voor oudejaarsnacht in de lucht hangt. Dertienjarige Angel, de dramaqueen uit de titel, staat haar mannetje. Ze kent de ongeschreven regels van de buurt en ze kan goed van zich afbijten. Angel woont samen met haar moeder, die relatief jong is omdat ze pas vijftien was toen haar dochter werd geboren. Moeder Patty verdient de kost als striptease danseres, wat Angel vreselijk vindt. Ze wil graag dat haar moeder met dit werk stopt, maar die wil daar niet van weten.
Op een dag in de kerstvakantie ziet Angel haar nieuwe klasgenoot Kayleigh op het speelplaatje tussen de flats op een schommel zitten. Kayleigh is met haar vader in de flat tegenover Angel komen wonen. Angel vindt Kayleigh leuk en ze is verliefd op haar. Kayleigh lijkt deze gevoelens te beantwoorden.

Visser is een schrijver die veel in een tekst kan leggen, zonder alles te beschrijven. Zijn beeldtaal is sterk. Neem bijvoorbeeld de wijze waarop Angel en haar moeder de kerstboom optuigen. Het is een kale boom die Angel van straat heeft geplukt. Ze versieren de boom met slierten serpentine die nog voorhanden zijn. Rond de boom zetten moeder en dochter hun
light-up sneakers en doucheschuim zorgt voor de dennengeur. Deze scene laat zowel de armoede als de speelse creativiteit van moeder en dochter zien. Zij zijn een sterk team dat weet hoe je zelf de slingers in het leven op moet hangen.
De relatie tussen moeder en dochter is een belangrijk thema in het boek. Visser weet overtuigend te beschrijven hoe hecht de relatie tussen Angel en haar moeder is. Het zijn twee sterke vrouwen die weten wat ze willen en voor zichzelf kunnen opkomen. Ze zijn beide extravert en ze kunnen alle twee op grootse wijze uiting geven aan hun emoties. De dialogen tussen moeder en dochter zijn fantastisch geschreven.
Het andere hoofdthema is Angels relatie met Kayleigh. Angel doet wat alle verliefde pubers doen: dromen, fantaseren en voorzichtig toenadering zoeken. Natuurlijk is ze zich ervan bewust dat ze het voorzichtig moet aanpakken, in haar leefwereld is verliefd worden op een meisje niet iets waar je makkelijk voor uitkomt.
Visser bouwt het verhaal op een originele manier op door drie keer de periode rond kerst in drie opeenvolgende jaren te beschrijven. In iedere kerstvakantie ontmoet Angel Kayleigh en zo kan de lezer de ontwikkeling van hun relatie volgen. In de loop der jaren verandert ook de band tussen moeder en dochter. Het is mooi om te lezen hoe eerlijk moeder en dochter naar elkaar zijn en daarbij kan het er heftig aan toegaan. Maar hun liefde voor elkaar is echter onvoorwaardelijk.

Drama Queen is een prachtig boek. Visser weet met weinig woorden sfeer in een verhaal te brengen en zijn dialogen zijn prachtig geschreven. Bij Visser liggen ontroering, ontsteltenis en een glimlach dicht bij elkaar. Wat mij betreft mag er een Griffel voor Derk Visser worden klaargelegd.

Drama Queen
Derk Visser

Gottmer, 2019