Dierenboeken over dromers, stinkerds, stiekemerds en vriendschap
Dromers is een boek waarin Bibi Dumon Tak (vaak bekroond voor haar boeken over dieren) en fotograaf Charlotte Dumas elkaar vinden. Bij foto’s van slapende dieren maakte Dumon Tak een gedicht dat achter elkaar gelezen kan worden, maar ook per strofe of zin. Het gedicht wordt als begeleidende tekst naast paginagrote foto’s gepresenteerd en het ziet er prachtig uit. De tekst gaat over slapende dieren en welke vragen het kijken naar deze slapers oproept. Zouden ze bijvoorbeeld dromen? En waarvan dromen ze dan? Dromen honden van handen die hen strelen, dromen veulens dat ze kunnen vliegen, dromen dieren zoals wij? Denken dieren dat dromen echt zijn, worden wilde dieren met gesloten ogen tam?
Dumas maakte haar foto’s over de hele wereld (achter in het boek kun je vinden waar) en ze zijn erg mooi. Dit boek heeft geen leeftijdsaanduiding nodig is, op iedere leeftijd kun je ervan genieten.
Dromers
Charlotte Dumas (foto’s en Bibi Dumon Tak (tekst)
Querido, 2019Verborgen beesten is een boek voor lezers die het wel gehad hebben met nijlpaarden, beren en tijgers. In dit boek nemen onbekende dieren het podium zoals de onager, de geelvoetkangoeroe of de hirola. In een lichte vrolijke stijl worden de dieren besproken, omringd door aantrekkelijke illustraties, die vaak ook de tekst verduidelijken. Deze minder bekende dieren zijn verrassend interessant, bijvoorbeeld de almiqui die een giftig gebit heeft, of de zorilla ‘de grootste stinker op aarde’. Bij ieder dier dat besproken wordt staat een handig overzicht met de belangrijkste gegevens zoals de grootte, waar het dier voorkomt en of het bedreigd wordt in zijn bestaan.
Wat het boek extra leuk maakt zijn de vele grappen in woord en beeld, die overigens de serieuze informatie niet in de weg staan. Zo neemt de reusachtige gaur, ‘groter dan een buffel en lijviger dan een bizon: twee keer het formaat van de gemiddelde koe’ zoveel plaats in dat de tekst in het boek er ruimte voor moet maken.
Verborgen beesten is een origineel en grappig informatief dierenboek vol met merkwaardige dieren.
Verborgen beesten
Martin Brown, vertaald door Lotte Stegeman
Luitingh-Sijthoff, 2019Er verschijnen veel dierenboeken over uiteenlopende onderwerpen, maar nog nooit zag ik er een over schetende dieren; een heerlijk onderwerp en verrassend boeiend. Neem bijvoorbeeld de vraag welke dieren zoal scheten laten, wie de grootste schetenkampioen is en of het dan gaat om de lengte van de scheet of de stank.
In dit boek wordt uitgelegd waarom dieren scheten laten (en waarom sommige dieren niet) en lezen we dat er dieren zijn die de scheet inzetten om aan voedsel te komen of om zich te verdedigen.
Het oorspronkelijk Engelstalige boek is vertaald door Jan Paul Schutten die zoals altijd een goed opgebouwd verhaal aflevert in een prettig leesbare humoristische stijl. De gekleurde illustraties spelen in op de tekst en de uitdrukkingen op de dierengezichten zijn vaak erg grappig.
Hallo hallo, wie stinkt daar zo?
Nick Caruso & Dani Rabaiotti (vertaald door Jan Paul Schutten) met illustraties van Alex G. Griffiths
Luitingh-Sijthoff, 2019Wie op zoek is naar lieve eenvoudige dierenverhalen vindt deze in Brem en Snuit van Elly-Ann van Luxemburg. Brem is een konijn en Snuit een vos. In het eerste verhaal worden ze vrienden nadat Brem de vos heeft geholpen. Samen maken ze kleine avonturen mee in de natuur. Zo helpen ze Madelief aan een beter plekje, brengen ze een meeuwenei terug naar het nest, ontmoeten ze een garnaal en maken ze sporen in de sneeuw. In veel verhaaltjes komt de lezer meer te weten over de natuur, bijvoorbeeld dat het aantal stippen op het schild van een lieveheersbeestje niets met zijn leeftijd te maken heeft of hoe een slak zich voortbeweegt.
Ina Klomp-Meijer maakte toegankelijke realistische tekeningen bij de tekst in mooie warme kleuren.
Het boek sluit af met suggesties voor activiteiten bij de verhalen die aansluiten bij de tekst en gericht zijn op jonge kinderen.