Julian is een zeemeermin - Jessica Love


Soms gonst er plotseling een boek door kinderboekenland. Dan duikt het op in diverse recensies, je ziet het liggen in de boekhandel of bibliotheek en mensen vragen opvallen vaak ’zeg ken jij …?’ Julian is een zeemeermin van Jessica Love is zo’n boek, hét boek waar je in 2019 niet omheen kon. Het is dan ook een geweldig mooi en origineel prentenboek.

Julian heeft met zijn oma gezwommen in het zwembad en ziet in de trein terug naar oma’s huis drie fraaie zeemeerminnen. Dat wakkert zijn fantasie aan. Hij stelt zich voor hoe hij onder water zwemt als een zeemeermin en het is een prachtige fantasie. Eenmaal thuis krijgt Julian een idee: hij verandert zichzelf in een zeemeermin met behulp van een gordijn en een plant. Als oma dat ziet trekt ze een ontevreden gezicht. Dat kan beter!

Julian is een zeemeermin is een vrolijk verhaal over een jongen met een geweldige oma. Julian heeft fantasie en de lezer mag daarvan meegenieten. Eerst door met hem mee de zee in te duiken en later als hij zichzelf met weinig middelen tot een prachtige zeemeermin omtovert.
En dan oma, wat een vrouw. Ze is magnifiek om te zien met al haar rondingen en haar gezichtsuitdrukkingen zijn enorm knap getekend. Even lijkt het dat ze Julians verkleedpartij afkeurt, maar nee ze helpt hem om er echt piekfijn uit te zien en neemt de jongen daarna mee naar een uitbundig feest op het strand waar meer mensen vrolijk uitgedost rondlopen. Heerlijk.
De tekeningen zijn mooi en vrolijk en de kleuren komen goed uit tegen de bruine achtergrond.
Dit prentenboek gaat over jezelf zijn en acceptatie daarvan door anderen. Wat een fijne boodschap. Dit is echt een prentenboek voor iedereen!

Julian is een zeemeermin
Jessica Love, vertaald door Loes Randazzo

Randazzo, 2019