Moppereend - Joyce Dunbar


Ieder jaar stelt een groep Nederlandse jeugdbibliothecarissen een Prentenboek Top Tien samen waarvan een boek verkozen wordt tot Prentenboek van het Jaar. Tijdens de Nationale Voorleesdagen krijgen deze prentenboeken extra veel aandacht. Dit jaar starten de voorleesdagen op 22 januari 2020 en dat gebeurt traditiegetrouw met het Nationale Voorleesontbijt. Op veel plaatsen in het land zullen dan bekende en minder bekende mensen aan het begin van de dag voorlezen aan peuters en kleuters.
Het Prentenboek van het Jaar 2020 is Moppereend geschreven door Joyce Dunbar (vertaald door Jesse Goossens) met illustratie van Petr Horáček. De illustrator is in dit geval bekender dan de schrijfster, Horáček tekende onder andere Kleine Muis zoekt een huis en Gulzige Geit.

Moppereend is een klassiek stapelverhaal dat begint bij Eend:
Eend was mopperig. De vijver was opgedroogd, dus ze kon niet zwemmen. En ze had niemand om mee te spelen. Een kleine grijs wolkje verscheen boven haar hoofd en volgde haar overal.’
Eend ‘flip-flapt’ naar Hond die gaten aan het graven is. Hij nodigt Eend uit mee te doen, maar Eend heeft daar geen zin in. ’Van gaten graven worden mijn vleugels vies’ en Eend loopt door. Het kleine grijze wolkje boven haar hoofd is iets groter geworden.
Eend ontmoet meer dieren die haar uitnodigen tot een activiteit, maar Varken, Haan, Konijn, Schildpad en Geit doen allemaal dingen waar Eend geen zin in heeft. Het grijze wolkje boven haar hoofd groeit en groeit tot het ‘megantisch’ is. Alle dieren worden er mopperig van. Tot de wolk barst.

Het verhaal zit vol heerlijke herhalingen die iedere keer net iets anders worden uitgewerkt zodat het niet saai wordt. In de tekst zijn ook dierengeluiden verwerkt en dat vinden veel kinderen (en voorlezers) leuk. Er wordt heel wat af gemopperd in het verhaal, maar het eindigt vrolijk en uitbundig.
Horáček zet de dieren groot op papier in zijn kenmerkende losse stijl. Het humeur van de dieren laat zich makkelijk aflezen. We zien ook hoe de wolk van Eend uitgroeit tot een ware donderwolk. Deze enorme wolk beïnvloedt ieders stemming en dat is goed te zien als de wolk uiteindelijk twee pagina’s nodig heeft en de dieren eronder zitten als een groot moppergezelschap.
De doorbraak brengt Horáček geweldig in beeld. Eerst zien we spetterende regendruppels die de dieren op slag vrolijk maken en vervolgens storten zij zich in een vrolijk waterballet. De laatste bladzijde is de mooiste, als de zwarte wolk een heldere glanzende regenboog is geworden.

Voor wie dat wil kan het boek gebruiken om met peuters en kleuters te praten over samen spelen, mopperig zijn, hoe wolken voor regenbuien zorgen en hoe een regenboog kan ontstaan.

Voor meer informatie over de Nationale Voorleesdagen en de Prentenboek Top Tien klik hier 

Moppereend
Joyce Dunbar (vertaald door Jesse Goossens) met illustraties van Petr Horáček

Lemniscaat, 2018