Elke dag broerdag - Tineke Honingh


Elke dag broerdag
is een boek over vijf broers: Noa, Robbe, Kees, Dook en kleuter Tibbe. Het zijn bijzondere broers die maar een paar dagen per week met elkaar in een huis wonen omdat ze in samengestelde gezinnen opgroeien en verschillende vaders en moeders hebben. De broers zijn dol op elkaar en de schrik is dan ook groot als een van hen een brief van een advocatenkantoor ziet liggen. Dat hebben ze al eens eerder meegemaakt en toen dreigden de broers gescheiden te worden door een verhuizing naar het buitenland van twee van hen. De broers komen in verzet en ze maken een plan om hun ouders ook eens te laten voelen hoe het is als iemand anders ‘zomaar iets bedenkt.’ Ze pakken hun spullen en trekken het bos in, ook vijfjarige Tibbe nemen ze mee. Het plan is te voet naar een eigen advocaat te gaan. Tijdens die tocht zullen ze een nacht in het bos doorbrengen, natuurlijk zonder hun ouders te laten weten waar ze zijn.

Met dit derde boek lost Tineke Honingh de belofte van veelbelovend auteur ruimschoots in. Ze laat opnieuw zien een pakkend goed lopend verhaal te kunnen schrijven dat ergens over gaat. In dit boek beschrijft ze de complexiteit van het wonen in een samengesteld gezin. De verteller van het verhaal is Noa en hij maakt binnen een paar bladzijden duidelijk dat het tof is om met vijf broers te zijn. Met zijn stiefbroer Kees deelt hij de liefde voor het bos waar ze graag doorheen struinen en avonturen beleven.
Honingh beschrijft de band tussen de jongens op een knappe manier. De tocht door het bos maakt veel los en voor het eerst praten de jongens ook over zaken die ze tot dan toe voor zich hielden. De goede band tussen hen wordt vooral zichtbaar in de manier waarop ze met elkaar omgaan, bijvoorbeeld in de wijze waarop ze de kleine Tibbe bij alles betrekken, de manier waarop ze met elkaar praten en in het plezier dat ze samen hebben. Honingh weet daarbij goed het midden te vinden tussen dramatiek en (jongens)humor. Grote emoties zoals zich verlaten en ongewenst voelen worden afgewisseld met beschrijvingen van de gein die broers met elkaar hebben, bijvoorbeeld over de vraag welke kleur een smurf krijgt als je hem wurgt.

Elke dag broerdag is een vlot geschreven verhaal over vijf jongens die zich verbonden voelen met elkaar en die geen speelbal van hun ouders willen zijn. Een verhaal over lol maken, bang zijn, overleven, eerlijk zijn en van elkaar houden.

Elke dag broerdag
Tineke Honingh

Van Holkema & Warendorf, 2019