Onverwacht - Jenni Hendriks & Ted Caplan


Een grappig boek over abortus’ is de gewaagde aanbeveling van de schrijvers van Onverwacht. In dit van oorsprong Amerikaanse boek draait het om Veronica, 17 jaar en ongewenst zwanger. Veronica lijkt het ideale Amerikaanse meisje: christelijk, het slimste meisje van de school, de koningin van het gala. Ook haar vriend Kevin en haar vaste vriendinnen passen goed in het ideaalplaatje. Als Veronica erachter komt dat ze zwanger is vertelt ze dat niet aan haar vriendinnen. De enige die, zeer tegen de zin van Veronica, weet van de zwangerschap is Bailey, een chagrijnig, cynisch meisje ‘een zwart gat van woede en duisternis’. Vroeger waren de meisjes bevriend, maar dat is inmiddels al vier jaar geleden.
Omdat Veronica nog geen achttien is kan zij in de Amerikaanse staat waar zij woont zonder toestemming van een van haar ouders geen abortus krijgen. Daarom maakt een plan om in een weekend naar Albuquerque te reizen, een reis van 1590 kilometer, zonder dat haar vriendinnen en ouders weten wat ze doet. Ze rekent op de medewerking van haar vriend Kevin, maar dat blijkt tevergeefs. Uiteindelijk belandt ze in de auto met Bailey en zo start een gedenkwaardige roadtrip.

De titel doet vermoeden dat het verhaal vooral over de voors en tegens van abortus gaan, maar dat is niet zo. Veronica twijfelt niet aan haar keuze, al wordt ze daar wel op bevraagd. Het verhaal draait eigenlijk veel meer om de vriendschap tussen Bailey en Veronica. Ze zijn verschillende wegen ingeslagen nadat hun vriendschap verbroken werd, maar ze kennen elkaar goed. Bailey houdt haar zogenaamd perfecte vriendin vaak een pijnlijke spiegel voor, maar ze is niet haatdragend. Het levert een heel onderhoudend verhaal op vol avontuur en onverwachte gebeurtenissen aan de ene kant en knetterende pakkende en soms ook erg grappige dialogen tussen Bailey en Veronica. Zoals dat hoort in een roadtrip-verhaal maken de hoofdpersonen een ontwikkeling door tijdens hun reis. Ook dat aspect wordt geloofwaardig uitgewerkt.

Onverwacht is het verhaal over een roadtrip met een bijzondere eindbestemming, een vlot geschreven verhaal over vriendschap en keuzes maken.

Onverwacht

Jenni Hendriks & Ted Caplan, vertaald door Esther Ottens

Gottmer, 2020